Biała kiełbasa z naszych ziem ze znakiem chronionym
Produkt zdobył tytuł kulinarnej wizytówki regionu w UE po blisko dwu-letniej procedurze i widnieje na liście pod nazwą ,,Kiełbasa biała parzona wielkopolska". Od tej pory nasza biała kiełbasa posiada znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Produkt taki musi charakteryzować się ściśle określonym smakiem, najwyższą jakością i odpowiednim kolorem. Mięso musi pochodzić z wybranych części mięsa: od szynki i łopatki, kiełbasa nie może być wytwarzana z mięsa peklowanego, a trzoda chlewna ubita najpóźniej 48 godzin. Biała kiełbasa dla wielkopolan jest produktem wyjątkowym, często jest stawiana na wielkanocnym stole, ta wielkopolska kiełbasa różni się od innych, ponieważ posiada szary kolor, zawiera czosnek, majeranek, pieprz- naturalne przyprawy i nie zawiera żadnych dodatków. Producenci mają nadzieję, że stanie się ona produktem rozpoznawalnym w Polsce i poza nią. Unijny certyfikat jest gwarancją najlepszego wyrobu, ale również znakomita promocja dla naszego regionu.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj