W weekend 9-10 czerwca na terenie Wodnego Parku, przy ulicy Dominika Merliniego w Warszawie odbył się polski “przystanek” europejskiego wydarzenia lodowego „Gelato Festival Europe”, gdzie 16 najlepszych mistrzów lodów walczyło o przejście do kolejnego etapu we Włoszech, a tam zawalczy o zwycięstwo i laur najlepszego “mistrza lodowego” Europy.

Cukiernia Szorski zaprezentowała smak „Biała czekolada z granatem i pistacjami” i razem z pięcioma innymi lodziarniami zakwalifikowała się do kolejnego etapu konkursu, gdzie w 2020 roku będą reprezentowali ostrowskie lody we Włoszech w Bolonii.
Przez 2 dni Warszawa stała się stolicą najwyższej klasy włoskich lodów. Była to dla Warszawiaków i przebywających turystów unikatowa możliwość poznania historii powstawania lodów, sekretów ich przygotowywania oraz smakowania najznakomitszych smaków. Dla najmłodszych przygotowane były,
także zajęcia edukacyjne w “laboratorum lodów na kólkach” - 3 ogromne ciężarówki. Odwiedzający mieli możliwość próbowania smaków wszystkich lodów oraz głosowana na te najpyszniejsze.