ODCINEK 19: 21 Cafe & Restaurant
ODCINEK 19: 21 Cafe & Restaurant
Dania kuchni europejskiej serwuje 21- Cafe & Restaurant. Skąd taka nazwa? Ano stąd, że znajdujemy się na ulicy Rynek 21. W nowym letnim menu restauracji znajdziemy zupy, sałatki, naleśniki, pierogi, ryby i owoce morza, dania mięsne, napoje, ciabaty, makarony, w tym razowe, desery i ciasta.
Zjeść można w lokalu o ciemnym, barowym wystroju i jednej artystycznie ciekawie zaaranżowanej jaśniejszej ścianie przypominającej rzędy butelek wina, np. przy jednym ze stolików pooddzielanych ażurowymi ściankami, lub też rozgościć się przy dużym oknie na żółtym lub ciemnoseledynowym fotelu i napawać się widokiem mniej lub bardziej spieszących się przechodniów. W sezonie sympatyczniej jednak umościć się w ogródku piwnym w barwach marki Pilsner Urquell: Stąpając na sztucznej trawie i siadając na krzesłach ze sztucznym ratanem można odnieść wrażenie, że przenieśliśmy się do namiastki ogródka działkowego. Trzecim sposobem na przekonanie się o jakości kuchni w 21 jest catering, na który stawia restauracja. Na stronie internetowej niczym w sklepie internetowym można wrzucić do koszyka konkretne dania (zamieszczone prawie przy wszystkich artykułach zdjęcia znacznie ułatwiają wybór) i odebrać je na miejscu lub pozwolić sobie na dowóz na terenie Ostrowa (przy wyższych kwotach za darmo). Planowane jest również uruchomienie stosownej aplikacji.
Ze ślicznej, kolorowej karty dań z odprężającym widokiem na wydmy i morze na pierwszej stronie wybieramy dania obiadowe.
Maciej poszedł w tradycyjnego schabowego. Chłopski kotlet w panierce to doprawdy porządna porcja mięsa na pół talerza w bardzo dobrej cenie, do tego smaczne frytki i usmażone ćwiartki pieczarek z cebulą. Macieja żołądek zapełniony po brzegi = Maciej kulinarnie ukontentowany.
Maciej ocenił restaurację na 7 punktów.
Paulina zamówiła Tagiatelle con funghi. Zamiast standardowych borowików mamy tu wprawdzie pieczarki, a do tego sporo smacznego kurczaka, trochę brokułów i papryki. Makaron był dobrze przyprawiony, aczkolwiek mocno miękki – niektórzy taki lubią, inni tolerują tylko al dente. Sos na bazie śmietany zamiast w makaronach osiadł na dnie talerza. Porcja była duża.
Paulinie smakowało i podobało się w restauracji na 7 punktów.
U Anieli padło na Dorsza pod pierzynką. Pierzynka z mozzarelli i pomidorów niestety zbyt mocno przypieczona, miejscami wręcz „przybrudzona” na brązowo i twarda. Sama ryba smaczna, choć można ją było ciekawiej doprawić. Natomiast dobrze komponowała się do niej dobrze dopieprzona grillowana cebula, cukinia, papryka i pieczarki. Zamiast puree wybrała porcję surówki z marchewki, która była soczysta i smaczna.
Restauracja zarobiła w tym przypadku 6,5 punktów.
Tomasz wybrał zdrowe, gotowane danie, na które składał się filet z kurczaka nadziewany szpinakiem i serem pleśniowym, na wierzchu rozpoznajemy Złocistego Lazura. Do tego podano ryż z kukurydzą i gotowane warzywa. Kurczęca sakiewka była ok, smaczny szpinak i dobre mięso.
Tomasz przyznał restauracji 8,5 punktów.
Łącznie przyznaliśmy restauracji 7,25 punktów i zachęcamy Was do jej odwiedzenia. Ceny dań nie były wygórowane, natomiast trochę zaskoczyła nas wysoka cena piwa – 10 zł za półlitrowego Pilsnera. Obsługa sympatyczna i gotowa, by w każdej chwili podejść do klienta. Dania były schludnie podane, podobał nam się też ciekawy styl, w jakim urządzono łazienkę, zresztą sami oceńcie.
Na zielonej „murawie” ogródka piwnego w 21 będzie można śledzić wkrótce zmagania naszej reprezentacji korzystając też z rozmaitości baru 21, gdzie jedną z nowości jest wódka „Młody Ziemniak”.
Zapraszamy Was do opiniowania restauracji w komentarzach!
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj