Śniadanie to najważniejsze danie w ciągu dnia - dostarcza energii, by dobrze go rozpocząć. Zazwyczaj na śniadanie mamy niewiele czasu i jemy proste kanapki - chleb z szynką, kurczakiem, plastrem pomidora lub bułki z twarożkiem. Nie są ani atrakcyjne ani energetyczne, więc zazwyczaj jemy je, bo tak trzeba. W takim wypadku świetnym urozmaiceniem śniadania staną się z pewnością tosty!

Domowe tosty występują w kilku odmianach - w zależności od urządzenia, jakie posiadasz. Jeśli nie masz jeszcze żadnego w kuchennej szafce, zapoznaj się z odmianami tosterów dostępnymi na rynku. Wyróżnia się trzy rodzaje tosterów - czyli urządzeń do opiekania pieczywa - do użytku domowego. Najpopularniejszym tosterem jest ten z zamykaną pokrywą - pieczywo w nim skleja się zazwyczaj w zamknięte pajdy, dzięki roztopionemu serowi. Z tego samego względu sandwitch’e są zazwyczaj bardziej tuczące od przypiekanego chleba. Cena tych modeli waha się od 39 do nawet 250 zł, ale warto wybrać droższe modele ze względu na wymienne lub wyjmowane płytki grzewcze. Innym rodzajem są tostery poziome, w których pieczywo kładzie się na specjalnym ruszcie. Chyba najmniej popularne, jednak tosty z tego piecyka wychodzą równie smaczne i przyrumienione, a dzięki takiej konstrukcji możemy w nim odgrzewać bardzo różne rzeczy, jak pizze czy zapiekanki. Najbardziej ikonicznym i jednocześnie tradycyjnym tosterem jest model pionowy, z którego tosty efektownie wyskakują. Posiada on wbudowane cienkie grzałki ogrzewające kromki równo z każdej strony.

Pierwsze tostery w histori

Tostery były już stosowane w starożytności - oczywiście na miarę tych czasów. Stosowane wtedy np. dwa rozgrzane kamienie lub cegły i na nich bądź w przy nich robiono pierwsze tosty. Technologia ta miała różne wersje, ale na dobre oblicze robienia tostów zmieniło pojawienie się elektryczności pod koniec XIX wieku. Wówczas powstały pierwsze opiekacze na prąd. W pierwszych takich tosterach trzeba było samodzielnie przekładać grzanki i pilnować, by się nie spiekły. Dopiero Charles Strite w 1919 roku, sfrustrowany spalonymi grzankami, skonstruował urządzenie z timerem i sprężyną, dzięki którym w odpowiednim momencie grzanka wyskakiwała z tostera, tak jak to dzieje się do dziś (patrz na nowoczesne tostery jednej z wiodących marek Tefal).

Co warto wiedzieć o tosterach

Jeśli jeszcze nie posiadasz tostera, a chciałbyś zacząć smaczną przygodę z tostami, poznaj kilka najważniejszych cech tych urządzeń. Znając właściwości, będziesz mógł wybrać taki sprzęt, jaki najbardziej jest ci potrzebny. Podstawową cechą tosterów jest ich moc, podawana w Watach (W) - to od niej zależy, jak szybko urządzenie będzie w stanie przygotować grzanki. Moc zazwyczaj waha się w przedziale od 500 do 1500 W, chociaż do domowego użytku w zupełności wystarczy 1000 W. Najwygodniej wybrać urządzenie, które pozwala na ręczną regulację tego współczynnika.

Inną istotną cechą - w końcu będziemy robić grzanki - jest ilość szczelin na ich podgrzanie. Na rynku zazwyczaj istnieją dwa modele - dwu- i czteroszczelinowe, które są najlepszym rozwiązaniem dla rodzin praktykujących tradycję wspólnych śniadań. Ważna jest też szerokość szczelin, bo prócz zwyczajnych tostowych szpar, można spotkać też tostery z dużo szerszymi otworami, które zmieszczą nawet pół bułki. Najnowsze modele posiadają coraz częściej regulację tej części urządzenia, a także specjalne tacki na okruchy czy funkcje rozmrażania. Ponieważ tostery wytwarzają dużo ciepła, najbezpieczniej jest wybierać te wykonane ze stali - są dużo wytrzymalsze i w pełni bezpieczne, ich plastikowe odmiany w niektórych przypadkach mogą się przytapiać. Jednak plastikowe obudowy mają też swoje zalety. Przede wszystkim takie urządzenia są zdecydowanie tańsze i lżejsze, a także są dostępne w różnych wersjach kolorystycznych - możemy je więc dopasować do barwy czy stylistyki naszej kuchni.

Nie tylko tradycyjne tosty!

Jeśli już wyposażysz kuchnię w toster, unikaj jak ognia rutyny w postaci grzanek z masłem czy dżemem. Z tego niepozornego pudełka mogą wyskakiwać prawdziwe kulinarne wirutozerie. Podążając za najnowszymi kulinarnymi trendami, bogatymi w warzywa, owoce i nietuzinkowe połączenia możesz wykonać takie kanapki, jak na przykład apetycznie zielony tost z plastrami awokado, posypanymi serem feta i nasionami granatu. Do tego odrobina oliwy i lekka i sycąca przekąska zaliczona już na starcie dnia! Pysznym i prostym rozwiązaniem jest kombinacja masła orzechowego lub migdałowego, bananów i nasion chia - odrobina słodkości i zdrowych kalorii. Wolisz jednak odmianę warzywną? Wybierz więc dojrzałego selera naciowego i pokrój go na drobne kawałki. Posmaruj kromkę masłem orzechowym, dodaj seler i rodzynki! Niezwykle smakowicie wyglądają tosty z jajkiem sadzonym na wierzchu - Twoi goście będą zachwyceni, gdy je spróbują. Ciekawy przepis mówi o paście z podsmażonej fasoli z sosem salsa, jajku sadzonym i natką pietruszki do dekoracji. Jest też wersja, której nie powstydziliby się francuscy kucharze - tost posmarowany masłem słonecznikowym, na to pokrojona w cienkie talarki śliwka i siemię lniane!