Ostrowskie gniazdka czyli jaja na prażuchach podane z mizerią zostały uznane przez Jury za najlepszą potrawę VI Ostrowskiego Festiwalu Smaków, który w sobotę 17 marca 2018 r. odbył się w Sali sportowej Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie.

zdjecie

To była już szósta edycja jednej z największych w regionie imprez promujących zarówno rodzimych producentów żywności, jak i lokale gastronomiczne oraz szkolnictwo zawodowe.

W tym roku kulinarnym bohaterem było jako i potrawy z wykorzystaniem jajek podlegały ocenie niezależnego jury.

- „Nie ma rozwoju sektora gastronomicznego bez współpracy pracodawców i szkoły. Ten Festiwal spełnia ten cel poprzez udział ostrowskich restauracji, uczniów Zespołu Szkół Usługowych a dodatkowo producentów żywności. Jesteśmy zagłębiem drobiarstwa także w zakresie jaj spożywczych i w tym roku wybór padł właśnie na promowanie jajek. Efekt pracy producentów i pomysłowość kucharzy możemy oglądać i degustować’’ – powiedział podczas otwarcia Paweł Rajski Starosta ostrowski.

W otwarciu wzięli także udział  m.in. Posłowie na Sejm Tomasz Ławniczak i Jarosław Urbaniak, Marlena Maląg Wicewojewoda Wielkopolski, Andrzej Leraczyk Przewodniczący Rady Powiatu Ostrowskiego wraz z radnymi powiatowymi oraz Roman Pacholczyk Wicestarosta Ostrowski.

zdjecie

Specjalne dyplomy z podziękowaniami zostały wręczone partnerom tegorocznego Festiwalu Jolancie i Krzysztofowi Borowczyk właścicielom firmy TOPFERM oraz Joannie Ochniak od pięciu lat przewodniczącej Jury Ostrowskiego Festiwalu Smaków, która gratulowała zarówno wystawcom jak i uczniom i nauczycielom Zespołu Szkół Usługowych za przygotowanie Festiwalu.

zdjecie

Wyjątkowy pokaz z jajkiem w tle zaprezentowała Jolanta Musialska z cukierni Szorski prezentując imponująco wyglądające i precyzyjnie wykonane wielkanocne jaja z belgijskiej czekolady. Zwiedzający mogli podczas degustacji przekonać się o smaku tych czekoladowych cudeniek.

zdjecie

Podczas Festiwalu przeprowadzono kilka konkursów. W rywalizacji na najlepszą potrawę zdaniem jury w składzie: Joanna Ochniak, Waldemar Kryjewski, Andrzej Klimek, Carlos Manuel Contreras Hermandez zwyciężyły „Ostrowskie gniazdka czyli jaja na prażuchach podane z mizerią’’ autorstwa Zespołu Szkół Usługowych. Miejsce drugie zajęła potrawy „Frittata zębcowska ze smardzami’’ autorstwa Gościniec Zębcowski. Na trzecim miejscu znalazł się „Omlet Azja’’ z Villa Royal, a kolejne miejsca zdobyło „Assiette z jaka’’ przygotowane przez Ogrody Smaku. Wśród nagrodzonych znalazła się także „Raszkowska mimoza’’ przygotowana przez restaurację Raszkowianka.

zdjecie

W konkursie na najlepsze stoisko nagrodzono prezentację Raszkowianki, Jesionowego Dworu, Gościńca Zębcowskiego, Villi Royal i Górczenika.

Swoje nagrody przyznała także publiczność zwiedzająca Festiwalowe stoiska. I miejsce w tej rywalizacji zajęła Restauracja „Gościniec Zębcowski” za Koszyczki wielkanocne na słodko. Wyróżnienia otrzymały Restauracja „Raszkowianka”  za „Pachnące wiosną tartinki’’ oraz Hotel i Restauracja „Villa Royal” za „Likier jajeczny z białą czekoladą’’.

zdjecie

Zwiedzający Festiwal Smaków mogli odpocząć i skosztować pysznych wyrobów w „Słodkiej Dziupli”, gdzie swoją ofertę zaprezentowali: Ciastkarnia MARCEPANEK, Cukiernia Szorski, Bistro Brawo oraz Cukiernia „Bajkowa”.

zdjecie

Atrakcją tegorocznego spotkania był pokaz Kuchni Meksykańskiej prowadzony przez Carlosa Hernandeza.