Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Środą Popielcową, otwierający ostatni tydzień karnawału. Tego dnia, ..dozwolone" jest obżarstwo, a najbardziej popularnymi w tym dniu przysmakami są pączki oraz faworki - znane również jako chrusty.
Jutro tłusty czwartek, na stołach będą królować pączki
Święto tłustego czwartku wywodzi się z połączenia tradycji ludowej i chrześcijańskiej. Jest to ostatni czwartek przed Środą Popielcową i Wielkim Postem. Zwyczaj jedzenia pączków pochodzi z czasów starożytnych. W ostatni tydzień karnawału organizowano obfite uczty i hulaszcze zabawy. Zajadano się tłustymi potrawami, w szczególności pączkami. Tradycje karnawałowe przywędrowały do Polski i stały się elementem naszej kultury.
Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Może wypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.
W Polsce początki obchodzenia tłustego czwartku sięgają XVI wieku. Święto zawdzięczamy krakowskim przekupkom, które co roku tańcami i śpiewem świętowały śmierć wrogo nastawionego do nich burmistrza Combra. Wówczas pojawił się zwyczaj jedzenia słodkich pączków. Różniły się one jednak od tych znanych nam obecnie. W środku takiego pączka umieszczano migdał albo orzech. Znalezienie takiej niespodzianki w pączku wróżyło szczęście i dostatek na cały rok. Kolejny przesąd głosił, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości.
Choć nikt nie liczy zjadanych kalorii w tym dniu warto wiedzieć, że pączek może mieć od 200 do 400 kilokalorii- zależy od tego jego wielkość i ilość nadzienia, a jeden faworek ok. 87 kcal. Aby spalić jednego pączka trzeba 50 minut aerobiku, 1 godz. i 50 tańczyć, 26 minut jeździć na rolkach i sprzątać przez 1,5 godz.
Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Może wypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.
W Polsce początki obchodzenia tłustego czwartku sięgają XVI wieku. Święto zawdzięczamy krakowskim przekupkom, które co roku tańcami i śpiewem świętowały śmierć wrogo nastawionego do nich burmistrza Combra. Wówczas pojawił się zwyczaj jedzenia słodkich pączków. Różniły się one jednak od tych znanych nam obecnie. W środku takiego pączka umieszczano migdał albo orzech. Znalezienie takiej niespodzianki w pączku wróżyło szczęście i dostatek na cały rok. Kolejny przesąd głosił, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości.
Choć nikt nie liczy zjadanych kalorii w tym dniu warto wiedzieć, że pączek może mieć od 200 do 400 kilokalorii- zależy od tego jego wielkość i ilość nadzienia, a jeden faworek ok. 87 kcal. Aby spalić jednego pączka trzeba 50 minut aerobiku, 1 godz. i 50 tańczyć, 26 minut jeździć na rolkach i sprzątać przez 1,5 godz.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj