Nowoczesne lodówki – przegląd innowacyjnych funkcji i możliwości
Według raportu „Obowiązki domowe Polaków” większość z nas wybiera lodówkę ze względu na jej pojemność – taką odpowiedź wskazało aż 69% osób biorących udział w ankiecie. Ten stan rzeczy wynikać może z faktu, że wiele osób duże zakupy żywnościowe robi raz w tygodniu, stąd urządzenie do przechowywania tego typu produktów musi je wszystkie pomieścić. Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki wyposażane są w wiele funkcji, które mają na celu zapewnić optymalne warunki do dłuższego przechowywania żywności. Producenci AGD oferują szeroki wachlarz rozwiązań, które konsumenci mogą dobierać zgodnie ze swoimi potrzebami i oczekiwaniami. Poniżej najciekawsze funkcje, systemy i technologie dostępne w nowoczesnych lodówkach.
Łatwe rozmrażanie
Technologia No Frost to rozwiązanie stosowane w większości dostępnych na rynku lodówek. Opiera się ona na specjalnej cyrkulacji powietrza – ciepłe jest szybko usuwane z chłodziarki, a zamiast niego urządzenie wdmuchuje chłodne powietrze. Pozwala to skutecznie osuszyć wnętrze lodówki, a tym samym zapobiega osadzaniu się szronu na ściankach. Nadmierne oblodzenie zamrażalnika nie tylko wpływa na estetykę urządzenia, ale też sprawia, że umieszczone w szufladach produkty żywnościowe przyklejają się do siebie i trudno je wyjąć. Rozwiązaniem tego problemu jest system StopFrost zapobiegający zbieraniu się lodu i znacznie ułatwiający rozmrażanie – wystarczy tylko wyjąć katalizator i umieścić go pod bieżącą wodą na kilka minut. Z gromadzeniem się lodu nie ma problemu również w urządzeniach z innowacyjną technologią Lessfrost, w których parownik montowany jest wokół komory zamrażalnika, a nie pomiędzy szufladami. Wszystkie wymienione wyżej udogodnienia w znaczący sposób wpływają na wygodę użytkowania chłodziarko-zamrażarek i ułatwiają ich rozmrażanie.
Świeżość na dłużej
Producenci lodówek dużą wagę przywiązują do zapewnienia swoim klientom urządzeń pozwalających na dłuższe przechowywanie żywności bez utraty wartościowych składników. Doskonałym przykładem może tu być technologia 6. Zmysł Fresh Control w lodówkach marki Whirlpool. Pracą kompresora i wentylatora w tych urządzeniach zarządza niezależnie algorytm uwzględniający dane z czujników. Dzięki temu możliwe jest przywrócenie optymalnej temperatury wewnątrz lodówki po jej otwarciu w czasie pięciokrotnie krótszym, niż w przypadku konwencjonalnych chłodziarko-zamrażarek. Wspomniana technologia pozwala też utrzymać wilgotność powietrza wewnątrz urządzenia na poziomie 70-85%, przez co żywność pozostaje dłużej świeża. Warto tutaj wspomnieć także o innych rozwiązaniach. Specjalna komora Activ0º utrzymuje stałą temperaturę, a tym samym zapewnia optymalne warunki do przechowywania mięsa i ryb gwarantując niezmienność ich smaku i wyglądu, ale też zachowanie wartości odżywczych. W nowoczesnych lodówkach znaleźć można także specjalne komory do przechowywania owoców i warzyw, które w odróżnieniu od zwykłych szuflad utrzymują odpowiedni poziom wilgoci – dzięki temu krople wody nie zatrzymują się powierzchni przechowywanych produktów co zapobiega ich szybkiemu psuciu się.
Wygoda użytkowania
Nowoczesne lodówki nie tylko umożliwiają długie przechowywanie żywności, ale też wyposażone są w wiele udogodnień, jak np., funkcja wakacje. Dzięki niej użytkownicy wyjeżdżając na dłuższy urlop nie muszą wyłączać urządzenia – będzie ono pracowało dalej, ale pobierze znacznie mniej energii niż w normalnym trybie, co zapobiega powstawaniu nieprzyjemnego zapachu. Oczywiście nie jest to jedyne wygodne rozwiązanie. Dostępne obecnie chłodziarko-zamrażarki mają kostkarki do lodu, wbudowane radio czy mniejsze drzwiczki ułatwiające dostęp do często wyjmowanych produktów bez konieczności otwierania całych drzwi lodówki, a wszystko to przekłada się na bardziej komfortowe użytkowanie urządzenia.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj