Gospodynie z KGW docenione (foto)
Uznanie komisji oceniającej zdobyły: piernik długodojrzewający z masą grysikową, powidłami, w polewie czekoladowej oraz uszka z grzybami i barszczyk czerwony na zakwasie - przyrządzone w siedzibie KGW w Antoninie.
W kulinarne szranki stanęło 35 podmiotów, które zgłosiły łącznie 40 wypieków i potraw związanych ze świętami Bożego Narodzenia.
"Pandemia znacznie ograniczyła działalność naszej organizacji" - powiedziała nam Beata Błoch - przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Antoninie.
"Ten konkurs sprawił, że mogłyśmy znów sprawdzić się w kuchni, razem zrobić coś pożytecznego i choć na chwilę zapomnieć o koronawirusie. Jesteśmy mile zaskoczone wyróżnieniem WIR".
Konkurs polegał m.in. na przygotowaniu tradycyjnych świątecznych wypieków lub dań związanych z regionem i przesłaniu zgłoszenia ze szczegółowym przepisem oraz dokumentacją multimedialną przedmiotu konkursowego (zdjęciem lub filmem). Celem konkursu kulinarnego była: prezentacja bogatych tradycji kulinarnych Wielkopolski, popularyzacja tradycyjnych potraw z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych, aktywizacja mieszkańców Wielkopolski, a także wymiana przepisów i doświadczeń.
W składzie komisji konkursowej zasiedli: Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Poznaniu, Piotr Walkowski, Dyrektor Biura Regionalnego Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych w Poznaniu — Beata Grelowska, Janina Pawełczyk — Przewodnicząca Rady Powiatowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Śremie oraz Michał Pawliczuk — Kierownik Biura Powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Rawiczu.
Ocenie podlegała jakość wykonania wypieku lub potrawy i sposób prezentowanego dania, nawiązanie do bożonarodzeniowych tradycji kulinarnych regionu oraz użycie do przygotowania wypieku lub potrawy produktów lokalnych.
Komisja ze względu na duży wkład pracy uczestników postanowiła nadać tytuł laureata wszystkim uczestnikom.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj