| Źródło: foto: myvimu.com
Wspomnienie ostrowskiego browaru (marki i galeria)
Rejtan, Złoty Kłos, Koźlak, Wiarus, Jubileuszowe, Wojtek, Lech Mocny – to tylko niektóre z piw, które pili ostrowianie. Najsłabiej w pamięć zapadł z pewnością Kryształ, sprzedawany w 0,5-litrowych butelkach z niebieską etykietą. – To był niewypał – przyznaje Józef Wajs, przez dziesięciolecia kierownik Browaru w Ostrowie Wlkp., autor opracowania o historii zakładu.
Browar w Ostrowie powstał w 1839 roku, a pierwsze przekazy źródłowe dotyczące browaru w Ostrowie Wlkp. sięgają I poł. XVIII w., ale czasy jego rozkwitu rozpoczęły się wraz z przejęciem firmy pod koniec 1872 r. przez mistrza piwowarskiego Richarda Hirscha z Göslar. Jak podaje potomek przedsiębiorcy, Werner Hirsch: „Richard kupił browar z dołączoną restauracją, do której uczęszczali dostojnicy miasta. Gości raczono piwem wprost z piwnicy chłodzonej lodem. Musujący kryształ podawano z chlebem i szynką lub z własnej produkcji serem”. Staw, z którego w czasie zimy można było pozyskiwać lód, należał wówczas do podstawowych części składowych piwnych przedsiębiorstw. Zimy jednak, wbrew temu, co dzisiaj zwykliśmy myśleć o pogodzie, również w XIX w. bywały łagodne. Jedna z nich w 1898 r. zmusiła Richarda Hirscha do wybudowania mechanicznej chłodziarki, zapewniającej odpowiednie warunki przechowywania produkowanego w jego zakładzie bursztynowego napoju.
Wracając do browaru Hirscha. Przedsiębiorstwo, dzięki zapobiegliwości swoich właścicieli, przetrwało inflacje, kryzysy ekonomiczne, dwie wojny, a po upaństwowieniu także peerel. Nie przetrwało w warunkach wolnego rynku. Zakład wchłonięty przez Kompanię Piwowarską SA w 2001 r. został zamknięty.
Z sentymentem wspominamy ostrowski Browar, a w galerii etykiety ostrowskich marek piwa. Pamiętacie?
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj