Pij mleko będziesz kaleką
Czy krowy produkują jeszcze mleko?
Kiedyś krowy wypasano na łąkach na których rosło wiele różnorodnych roślin, w tym zioła. Krowy wiedzione wewnętrznym instynktem wybierały sobie to, na co miały ochotę w danej chwili, dostarczając do swoich organizmów wiele cennych i różnorodnych składników pokarmowych. Cieliły się w określonych porach roku i dawały mleko w określonym czasie. Zgodnie z prawami natury, krowy dają mleko po wycieleniu się i trwa to przez pewien okres dopóki cielak nie zacznie sam jeść. Obecnie doprowadzono do tego, że okresy laktacji krowy znacznie się wydłużyły. Obecnie krowy spędzają całe swoje życie w ciasnych oborach, są karmione jednorodnymi paszami i kiszonkami. Taki sposób hodowli pociąga za sobą częste choroby, które muszą być leczone antybiotykami i innymi chemicznymi lekami. Obecnie hoduje się inne odmiany krów, niż dawniej uzyskane na drodze ingerencji w geny. Krowy żyją krócej i są mniej odporne na choroby, ale „ulepszona” genetyka i stymulacja hormonalna powodują, że rekordzistki dają ponad 14 000 litrów mleka w ciągu 305 dni, czyli w ciągu roku dają tyle litrów mleka ile ich poprzedniczki sprzed lat dawały w ciągu całego swojego życia. Najważniejsza dla hodowców jest mleczność, czyli ilość otrzymywanego mleka z krowy w ciągu roku, jakość dawanego białego płynu ma mniejsze znaczenie. Współczesne krowy to małe fabryki, które pracują na pełnych obrotach przez cały rok.
(Zdrowie z białej herbaty)
Przerobiony chemicznie płyn.
Obecnie niewielu z nas ma możliwość kupienia mleka nie przerobionego chemicznie, czyli tzw. prosto od krowy. Kupujemy w butelkach z napisem mleko, biały płyn. Zlewa się mleko uzyskane od wielu krów, to lepsze i to gorsze, do jednej kadzi i miesza się poddając procesowi ujednolicenia. Ustala się i określa takie parametry mleka, które mają znaczenie dla przemysłu mleczarskiego, ale ze zdrowiem człowieka niewiele mają wspólnego. Odciąga się np. z mleka tłuszcze, a wraz z nim witaminy i inne składniki w nich rozpuszczone. Poddaje się procesom dezynfekcyjnym, które niszczą w nim wszystko co wrażliwe, nie tylko bakterie chorobotwórcze. Mleko powinno być pełnotłuste, bo w przeciwnym razie enzymy zawarte w mleku nie wchłaniają się w naszych organizmach. Bakterie przewodu pokarmowego, również do właściwego swojego rozwoju i wzrostu potrzebują tłuszczu. Aby otrzymać, zdrowy i wartościowy jogurt też powinien on być zrobiony na pełnotłustym mleku, wtedy bakterie probiotyczne będą silne i po dostaniu się do naszego przewodu pokarmowego będą w stanie poradzić sobie z bakteriami chorobotwórczymi.
(Imbir – cenna przyprawa).
Mleko krowie najlepsze dla cielaka.
Żaden ssak w środowisku naturalnym nie pije mleka w wieku dojrzałym. Mleko jest pokarmem, który natura stworzyła dla nowonarodzonych ssaków i zawiera cały zestaw składników potrzebnych na „start”. Przy czym, każdy gatunek ma swoje specyficzne cechy jeśli chodzi o tempo wzrostu i rozwoju młodego osobnika, dlatego potrzebuje odmiennych „cegiełek” budulcowych. Dla człowieka niezaprzeczalnie najlepszym pokarmem w wieku niemowlęcym jest mleko matki-kobiety. Mleko krowie jest najlepszym pokarmem, ale dla cielaka, który rośnie znacznie szybciej niż człowiek, wykształcają mu się rogi, kopyta i sierść na całym ciele. Krowa ma odmienną od nas anatomię i fizjologię, na przykład jest przeżuwaczem, wiec ma odmienną od naszej budowę przewodu pokarmowego. Ma również odmienne od naszego cechy rozwoju. To wszystko sprawia, że mleko krowie jest nieodpowiednim pokarmem dla noworodka i niemowlaka, bo jego skład, PH, proporcje poszczególnych składników itp. są nieodpowiednie dla rosnącego i rozwijającego się człowieka. Tym bardziej nie powinno być pite przez osoby dorosłe bo jest to całkowicie wbrew naturze. (Pokarmy poprawiające jakość snu).
Co naprawdę zawiera mleko?
Oprócz tego wszystkiego co normalnie w mleku powinno się znajdować czyli białek takich jak kazeina, albuminy, globuliny, cukru mlecznego czyli laktozy, tłuszczów mlecznych, substancji mineralnych i witamin może również zawierać pozostałości antybiotyków, hormonów, sulfonamidów, leków, krwi, leukocytów, wirusów takich jak białaczki, paraliżu dziecięciego, zapalenia wątroby, i różnych bakterii chorobotwórczych a nawet dioksyn, pestycydów, kadmu, ołowiu, bydlęcej masy kałowej. W każdym razie jest tak brudne, że musi być pasteryzowane zanim zostanie spożyte, a ten zabieg i tak nie eliminuje z niego wszystkich bakterii i innych szkodliwych substancji. (Niebezpieczne zakwaszenie organizmu).
Jakie choroby może powodować mleko.
Niektórzy z naukowców udowadniają, że picie mleka i produktów z niego otrzymywanych, od krów zarażonych wirusami białaczki, może być źródłem zarażania się tą chorobą. Potwierdzono laboratoryjnie, że zachodziło takie przenoszenie wirusa nie tylko na myszy i szczury, ale również na szympansy. Okazuje się również, że niektóre rodzaje wirusów są w stanie przetrzymać proces pasteryzacji. Białko zawarte w mleku i jego przetworach przyczynia się do odwapnienia kości. Przeciętny mieszkaniec naszego kraju spożywa o wiele za duże ilości białka pochodzenia zwierzęcego, a szczególnie tego, którego źródłem jest mleko i jego przetwory. Nadmiar białka musi być zamieniony w węglowodany i tłuszcze, które jest w stanie magazynować. Ta przemiana pochłania wapń z kości, przyczyniając się do powstawania osteoporozy. Amerykańskie Towarzystwo Medyczne podało, że grupa dzieci chorująca na często powtarzające się zapalenie oskrzeli została wyleczona z wszystkich objawów tej choroby, gdy z ich diety usunięto mleko. Indyjscy naukowcy wykazali, że mleko pogłębia nadkwasotę i wręcz hamuje gojenie się wrzodów trawiennych. Mleko jedynie na chwilę neutralizuje kwas żołądkowy, a potem następuje znacznie intensywniejsze wydzielanie się kwasu solnego w żołądku. Udowodniono, że krajach, w których spożycie mleka i jego przetworów jest wysokie, istnieje bardzo wysoki wskaźnik zachorowalności na cukrzycę młodzieńczą. Wykazano zależność między tym rodzajem cukrzycy a alergią na zawarte w produktach mlecznych albuminy, które powodują, że system obronny niszczy komórki trzustki produkujące insulinę. Największy na świecie odsetek zachorowań na cukrzycę insulinożależną występuje w Finlandii, gdzie spożycie mleka jest największe na świecie. Niektórzy badacze znajdują zależność pomiędzy spożyciem dużych ilości pokarmów nabiałowych a inną chorobą autoimmunologiczną, stwardnieniem rozsianym. Unikanie pokarmów mlecznych i zawierających gluten pozwala kontrolować objawy tej choroby. Uważa się, że spożywanie tych produktów prowadzi do zniszczenia osłonek mielinowych otaczających nerwy. Nie wykluczone, że nadmierne spożycie mleka i pokarmów nabiałowych może wywierać negatywny wpływ na system nerwowy człowieka i przyczyniać się do nasilania stanów lękowych, a nawet objawów schizofrenii. Uważa się, że w związku z reakcją alergiczną mózg ulega obrzękowi, co może powodować zmiany osobowości. Fakt jest taki, że dieta niskobiałkowa zawsze najlepiej likwiduje objawy związane ze schizofrenią. Reakcje alergiczne mogą powodować zarówno zawarte w mleku białka, cukier jak i antybiotyki i hormony. Okazuje się, że nabiał jest główną przyczyną alergii pokarmowych. Reakcje alergiczne dotyczą różnych części ciała i jego funkcji. Mogą się objawiać poprzez wysypki, łojotok, półpasiec, egzemę, utratę apetytu, pleśniawki jamy ustnej, kolkę, bóle brzucha, wymioty, zapalenie jelita grubego, zaburzenie wchłaniania, opóźnienie wzrostu, biegunkę, zaparcia, astmę, zapalenie zatok, zapalenie ucha środkowego, katar i niedrożność nosa, moczenie nocne, bóle głowy, mięśni i stawów, zmęczenie, niepokój, zespół nadpobudliwości ruchowej, kłopoty z nauką u dzieci, depresję, lęk, bezsenność. Spożywanie mleka krowiego może wywołać uogólnione powiększenie węzłów chłonnych, powiększenie wątroby i śledziony oraz przerost gruczołów. Mleko może uwalniać w organizmach człowieka do 100 różnych antygenów, co wiąże się z produkcją przeciwciał wszystkich klas. Niektóre z chorób nowotworowych zostały powiązane ze spożyciem mleka. Tak jest w przypadku raka jajnika, sutka, szyjki macicy, prostaty i jądra a także raka płuc. Mleko może również powodować niektóre problemy z oczami. Uważa się, że do powstania katarakty przyczynia się zawarta w mleku galaktoza. Uszkadza ona soczewkę oka prowadząc do zaćmy. (Profilaktyka raka piersi)
TrenujZdrowie Jacek Baura
www.trenujzdrowie.pl
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj