Warzywa poprawiające odporność
Wzmacniając układ odpornościowy przyczyniamy się nie tylko do lepszego samopoczucia, łatwiej znosimy sytuacje stresowe, lepiej wyglądamy, ale przede wszystkim rzadziej zapadamy na infekcje. Najbardziej wartościowe pod tym względem są świeże owoce i warzywa. Owoce to doskonałe źródło witamin, natomiast warzywa zawierają w sobie skarbnicę mikroelementów, a także substancje czynne działające niekiedy bakterio i wiruso-bójczo. (Poznaj właściwości dzikiej róży)
Poniżej kilka warzyw, które w okresie zimowym powinny znaleźć się na naszym stole.
1. Czosnek- hamuje rozwój bakterii również tych opornych na antybiotyki. Spożywanie czosnku ma tę przewagę nad antybiotykami, że nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej jelit. Czosnek już od pradawnych czasów był szeroko stosowany w terapii przeciw przeziębieniom. Obniża również ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu w organizmie. Dzięki znajdującemu się w roślinie olejkowi czosnkowemu, który nadaje mu charakterystyczny zapach, czosnek ma silne działanie bakteriobójcze. Spożywanie czosnku np. w postaci rozdrobnionej jako dodatek do potraw, w sezonie zwiększonych zachorowań, może nawet uchronić organizm przed infekcją. Najlepiej rozdrobniony ząbek czosnku połączyć np. z białym serkiem. Jest on wtedy łatwiej przyswajalny a także nie przeszkadza jego zapach. Najwięcej substancji czynnych znajdziemy w czosnku świeżym, po obróbce termicznej jego właściwości bakteriobójcze znacząco spadają. (Czy wiesz jakie pokarmy poprawią jakość snu?)
2. Cebula- znana, stosowana, uprawiana i spożywana od niepamiętnych czasów. Już Rzymianie stosowali ją jako lek na różne schorzenia. Pobudza układ trawienny do intensywniejszej pracy. Cebula jest niezastąpionym środkiem wykrztuśnym przy zapaleniu oskrzeli przebiegającym z męczącym i suchym kaszlem. Natomiast w przypadku przeziębienia już samo wdychanie jej zapachu działa zabójczo na bakterie i wirusy jednocześnie ochraniając śluzówkę nosa. W początkowym stadium infekcji, najlepiej drobno posiekać cebulę i wdychać jej opary kilka razy dziennie. Cebula ma duże znaczenie w diecie wzmacniającej organizm, dlatego warto po nią sięgać na co dzień. (Czy stosujesz przyprawy poprawiające trawienie)
3. Marchew- zawiera niezbędny w procesie trawienia błonnik, który wpływa na regulację pracy jelit. Nasza odporność jest w dużym stopniu powiązana ze sprawnością pracy jelit. Występujący w marchwi karoten przekształca się pod wpływem enzymów w witaminę A spełniającą wiele ważnych fizjologicznych funkcji w organizmie. Między innymi zwiększa ona odporność na infekcje i przeziębienia, dlatego szczególnie zalecana jest w diecie wzmacniającej organizm. W pożywieniu najlepiej dostarczać w postaci surówek, świeżych soków lub w postaci lekko podgotowanej. Świeży sok z marchwi ma zastosowanie w schorzeniach przebiegających z zaburzeniami procesów przemiany materii np. przy kamicy żółciowej, gośćcu. Sok polecany jest również przyszłym matkom oraz osobom z niedokrwistością i w ogólnym osłabieniu. (Czy znasz sekrety zdrowia?)
4. Papryka- zalecana jest w diecie osób u których wystąpiło ogólne osłabienie organizmu i niedokrwistość. Uzupełnia wiele witamin w organizmie. Dzięki zawartości kapsaicyny posiada działanie bakteriobójcze, pobudzające apetyt oraz stymulujące wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Papryka jest "odporna" na przechowywanie i w postaci konserwowanej zachowuje nawet do 80% witamin. Z papryką ostrożnie powinny postępować osoby z występującymi u nich chorobami żołądka, dwunastnicy oraz schorzeniami wątroby, ze względu na możliwe działanie drażniące. (Czy warto jeść ryby?)
5. Kapusta- była znana ze swoich właściwości leczniczych już w czasach starożytnych. Zwiększa odporność organizmu na choroby i schorzenia. Kapusta ze względu na zawartość witaminy C ma działanie przeciw szkorbutowe oraz w schorzeniach sercowo-naczyniowych. Sokiem z kapusty można leczyć dolegliwości związane z nieżytem żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. Natomiast sokiem ze świeżej kapusty z niewielką ilością miodu można leczyć przewlekłe zapalenie oskrzeli. Można również owijać szyję zmacerowanym liściem kapusty, podczas infekcji migdałów i gardła.
6. Burak- szczególnie zalecany w diecie wzmacniającej ze względu na zawartość witamin z grupy B, które wpływają na proces tworzenia krwi i jednocześnie regulują proces przemiany materii. Polecany w przypadku anemii, niedokrwistości i w ogólnym osłabieniu. Zawarte w buraku pektyny biorą czynny udział w wytwarzaniu glikogenu, produktu zapasowego niezbędnego dla zachodzących przemian energetycznych. Burak stosowany jest również w diecie związanej z otyłością, nadciśnieniem, w schorzeniach wątroby a także nerek. Surowe, utarte buraki można dodawać do surówek lub przygotowywać z nich świeże soki.
TrenujZdrowie Ewa Baura
www.info.trenujzdrowie.pl
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj