Przygotowywanie posiłków w restauracji wiąże się z dużą emisją dymów i różnych zapachów. Kiedy temperatura na kuchni wzrasta, a aromaty zaczynają się mieszać, to nie pozostaje obojętne dla gotowych już dań. Dlatego, w trosce o najlepszą jakość posiłków, ale też komfort kucharzy stosuje się okapy kuchenne. Dla gastronomii zarezerwowane są modele przyścienne i centralne o dużej mocy.

Zasada działania okapu gastronomicznego jest podobna do tej, na jakiej pracują wyciągi kuchenne. Jednak tutaj mamy do czynienia z grupą zaawansowanego sprzętu AGD o podniesionych parametrach technicznych. Liczy się nie tylko moc, ale też solidna budowa, niezbędna w wymagającym środowisku kuchennym. Okap do restauracji, który zamówisz za pośrednictwemTechnica, można dowolnie skonfigurować pod kątem liczby segmentów, średnicy czy rozmieszczenia króćców przyłączeniowych. Dzięki dostępności części niezbędnych do montażu, oraz instrukcji, instalacja urządzenia nie nastręcza większych trudności.

Rodzaje okapów gastronomicznych

Podstawowy podział produktów w tej kategorii obejmuje:

  • okapy gastronomiczne przyścienne trapezowe,
  • centralne okapy gastronomiczne z wyciągiem w wersji skośnej oraz skrzyniowej.

Jak sama nazwa wskazuje, poszczególne modele różnią się między sobą przede wszystkim miejscem montażu. Pierwsze instaluje się przy ścianach, drugie w dowolnym położeniu w tym także nad wyspami. Priorytetem jest umieszczenie wyciągu kuchennego gastronomicznego dokładnie nad kuchenką — to z niej podczas gotowania unoszą się duże ilości pary wodnej oraz zapachów. Jeżeli nie zostaną usunięte natychmiast, wówczas rozproszą się po całym wnętrzu. W wyniku oddziaływania wysokich temperatur tłuszcz oraz pozostałe zabrudzenia osadzają się na meblach, obniżając estetykę pomieszczenia. Dobre okapy do restauracji spełniają szereg funkcji, a jak działają?

Jak pracuje wyciąg kuchenny gastronomiczny?

Wyciąg kuchenny gastronomiczny to bardzo ważny element instalacji wentylacyjnej. W wyjątkowo trudnym środowisku — tam, gdzie jest ciepło, emitowane są zapachy, para wodna i zanieczyszczenia sprawdzą się produkty ze stali nierdzewnej. Ich wygląd nie pozostaje bez znaczenia, ale znacznie bardziej istotne jest to, co skrywają wewnątrz. W zależności od tego, jaki okap wybierzesz, może on pracować wyłącznie jako wyciąg kuchenny gastronomiczny lub odgrywać rolę nawiewno-wyciągową.

Przykładem tego pierwszego jest okap przyścienny trapezowy marki Stalgast wyposażony w rynienkę ociekową z zaworem spustowym. Wyróżnia go minimalistyczny design, a także możliwość zamówienia w wersji z oświetleniem halogenowym.

Okap przyścienny trapezowy 1600x1100x450 mm | STALGAST, 9820711160 od Technica

Zakup okapu do restauracji to nie tylko dobra wola inwestora, ale wymóg prawny. Dla zapewniania pracownikom odpowiednich warunków i w trosce o sprawnie działającą wentylację (nie tylko w kuchni, ale też w całym lokalu) niezbędne jest wybranie oraz zainstalowanie wysokiej klasy wyciągu. Do wyboru są modele pracujące:

  • indukcyjnie — gdzie strumień powietrza kierowany jest na filtry,
  • kompensacyjnie — gdzie strumień powietrza nawiewany jest do pomieszczenia,
  • kompensacyjno-indukcyjnie — w których jednocześnie nawiewane są strumienie powietrza indukcyjnego i kompensacyjnego.

Przykładem modelu indukcyjnego jest chociażby oferowany przez Stalgast okap gastronomiczny przyścienny zasilany energią elektryczną.

Okap przyścienny skrzyniowy indukcyjny 1500x1200x450 mm | STALGAST, 9821212150 od Technica

Wybór odpowiedniego okapu do restauracji pozwoli wykreować przyjazny mikroklimat we wnętrzach i usprawnić cyrkulację powietrza, poprzez usuwanie tego zanieczyszczonego.