| Źródło: Artykuł partnera
Nowy punkt na gastronomicznej mapie Ostrowa (foto)
Mingreli to rodzinna piekarnia gruzińska, której nazwa pochodzi od regionu Mingrelia położnego w zachodniej części Gruzji, skąd pochodzą właściciele piekarni. Piekarskie tradycje oraz przepisy tradycyjnych potraw przekazywane są w tej rodzinie z pokolenia na pokolenie.
W ich kuchni używa się tylko naturalnych składników najwyższej jakości, bez sztucznych dodatków. Sercem piekarni jest tone — tradycyjny gruziński piec zbudowany z cegły szamotowej obłożonej specjalną gliną, w którym to wypieka się m.in. puri czyli gruziński chleb. Poza wspomnianym puri w ofercie piekarni można znaleźć chaczapuri w wielu odmianach (z serem, szpinakiem, guruli, adżarskie z serem i jajkiem), kubdari z wołowiną, fenovani, lula kebab. Dla miłośników słodkości czekają ciasta francuskie z jabłkiem, bananem i wiśnią, twarogiem i rodzynkami, napoleonki z kremem, kada —ciasteczka z orzechami włoskimi i rodzynkami a także gruzińskie lemoniady.
W lokalu znajdziemy także ręcznie robione pierogi chinkali, które występują w następujących wersjach: z mięsem wołowo-wieprzowym, z farszem ziemniaczanym, z pieczarkami. Podajemy je na miejscu na ciepło oraz mrożone na wynos.
Pieczywo wyrabiane jest codziennie na miejscu i serwowane na ciepło oraz na zimno według życzenia naszych klientów. Do produktów nie dodaje się żadnych ulepszaczy, spulchniaczy i wzmacniaczy smaku.
Mingreli Piekarnia Gruzińska
Wrocławska 25
63-400 Ostrów Wielkopolski
Gruzińskich pierogów można także spróbować w lokalu Obiady u Violi przy ulicy Wolności w Ostrowie Wielkopolskim.
Więcej na : www.fb.com/MingreliPiekarnia
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj