
| Źródło: Artykuł partnera
Czego potrzebujesz do wędzenia na grillu?

Zestawy do wędzenia
Jeżeli chodzi o najbardziej niezbędne elementy do wędzenia na grillu gazowym, z pewnością będą to zestawy do wędzenia na grillu, które składają się z: grilla gazowego, skrzynki wędzarniczej i zrębek wędzarniczych. Oczywiście, jeśli posiadasz już grill, możesz zakupić samą skrzynkę i wysokiej jakości zrębki, które poddawane są obróbce w bardzo wysokich temperaturach. Jest to zamiennik drewna, który nagrzewa się znacznie szybciej i delikatnie tli, przez co nadaje tak wyjątkowego zapachu i smaku.
- Skrzynka wędzarnicza, czyli trwałe na lata pudełou na zrębki wędzarnicze, które wykonane jest ze stali nierdzewnej. Możliwość umieszczenia nam dobrze namoczonych wiór drzew ułatwia cały proces wędzenia i sprawia, że przebiega on wyjątkowo szybko. Co ciekawe, wędzenie może trwać około 5-6h jeżeli uprzednio odpowiednio zamarynujemy żywność w specjalnych marynatach. Dla przykładu, niektóre ryby muszą moczyć się w solance przez około 12h, dlatego warto przemyśleć przygotowanie wędzonych posiłków nieco wcześniej, jeśli chcemy aby były gotowe na przyjazd gości.
- Wysokiej jakości zrębki wędzarniczej pozyskiwane są zazwyczaj z różnych gatunków drzew liściastych, w tym: śliwy, buku, jabłoni olchy, gruszki, czereśni czy dębu.
Czym wyróżnia się grill gazowy w procesie wędzenia?
Grill gazowy, czyli jedno z najpopularniejszych urządzeń ostatnich czasów, które przybyło wprost z Ameryki przez organizowanie towarzyskich spotkań z bliskimi w towarzystwie zaskakująco pysznego jedzenia. Rzeczywiście, grill gazowy umożliwia przyrządzanie dań, o których niewielu pomyślałoby, że da się je grillować! Możliwość przygotowania aromatycznych steków, burgerów, żeberek itd. to tylko garstka potraw, które mogą znaleźć się na grillu.
Wszystko dzięki innowacyjnym funkcjom oraz możliwości podłączenia skrzynki wędzarniczej. Kontrola temperatury pozwala przygotować idealne, wędzone posiłki, które zaskakują smakiem i aromatem. Brak konieczności rozpalania grilla i czekania nim brykiet będzie rozżarzony to także ogromny atut, gdyż znacznie wpływa na jakość jedzenia. Okazuje się, że grillowanie na brykiecie może być niebezpieczne dla zdrowia przez przedostawanie się szkodliwych substancji do żywności. To z tych względów coraz więcej osób decyduje się na zakup grillowego urządzenia!
Źródło zdjęć: freepik.com
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj