
| Źródło: http://www.gminaprzygodzice.info
Gdzie zjeść świeżą rybę?

Krótki Łańcuch Dostaw to nic innego jak rozwiązanie, które maksymalnie skraca drogę jaką produkt musi przebyć, aby trafić na talerz klienta. Mówimy tutaj o rybie słodkowodnej, bo z serwowania takiej słyną lokalne restauracje. Karp, sum, sandacz - wiele się się słyszy o tym, że te ryby hodowane są w akwakulturach na Białorusi, Ukrainie czy w Czechach. Restauratorzy w gminy Przygodzice są w tej świetnej sytuacji, że nie muszą korzystać z niepewnych źródeł. W okolicy mają sprawdzonych dostawców ryb. Są nimi: Gospodarstwo Rybackie w Przygodzicach, Gospodarstwo Rybackie Karola Girusa w Możdżanowie oraz Stawy Milickie.
Karp z wód Doliny Baryczy jest zdrowy i smaczny, ale przede wszystkim świeży. Droga, jaką ryba pokonuje od momentu wyłowienia z wody to od zaledwie kilku do kilkudziesięciu kilometrów. W momencie złowienia karp trafia do specjalnych pojemników i już za pół godziny jest obrabiany przez restauratorów. Ten system nazywany jest Krótkim Łańcuchem Dostaw.
![]() |
Krótki Łańcuch Dostaw - infografika przygotowana na zlecenie Górecznika |
![]() |
Mistrzowski karp w sosie kurkowym serwowany w Karczmie Górecznik. |
![]() |
karp soute z sosem z grzybów z lasów Radziwiłłówskich, pieczonym ziemniaczkiem i carpaccio buraczkowym - zdjęcia z kolacji "Ryba do syta" 2017 w Restauracji "Lido" w Antoninie. |
Taks pochodzi z bloga: http://www.gminaprzygodzice.info
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj