Mistrzowie karpia nagrodzeni
W jury zasiedli: Barbara Jakimowicz-Klein, Agnieszka Hajbura Michałowska, Zbigniew Koźlik, Grzegorz Pomietło oraz Arkadiusz Dziakowski. Ich ostateczny werdykt zależał od punktacji, którą przyznawali po prezentacji każdej z restauracji.
W skali od 1 do 10 punktów jurorzy oceniali:
- dobór składników i zgodność z lokalną kuchnią
- walory smakowe - zapachowe
- sposób podania, wyglądu i aranżacji dania
- walory zdrowotne przygotowanych potraw
15 punktów można było natomiast zdobyć za „merytoryczną prezentację” dania:
- specyfika i wiedza na temat składników (jakie i skąd pochodzą produkty), stosowanie krótkich łańcuchów dostaw, charakter regionalny;
- specyfika przyrządzania potrawy, sposobu obróbki potrawy;
- wyjątkowość potrawy, osobisty styl kulinarny;
- pochodzenie, historia potrawy
W konkursie wzięło udział 12 z 13 zgłoszonych restauracji. Wszystkie zorganizowały w tym roku kolację rybną „Ryba do syta” w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy. Wszystkie zaproponowały gościom 3 konkursowe potrawy. Poniższe zestawienie to jednocześnie lista zwycięskich dań podczas kolacji rybnych oraz lista zaprezentowanych podczas konkursu propozycji.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj