20 listopada 2018 w sali bankietowo-konferencyjnej Górecznik Karczma&Hotel*** profesjonalne jury oceniało zwycięskie potrawy z tegorocznych kolacji rybnych "Ryba do syta". Konkurs ma za zadanie wyłonić Mistrza Karpia 2018. Wyniki zmagań szefów kuchni zostaną podane do publicznej wiadomości 7 grudnia podczas oficjalnego podsumowania tegorocznych Dni Karpia w Dolinie Baryczy.

W jury zasiedli: Barbara Jakimowicz-Klein, Agnieszka Hajbura Michałowska, Zbigniew Koźlik, Grzegorz Pomietło oraz Arkadiusz Dziakowski. Ich ostateczny werdykt zależał od punktacji, którą przyznawali po prezentacji każdej z restauracji.


W skali od 1 do 10 punktów jurorzy oceniali:


- dobór składników i zgodność z lokalną kuchnią

- walory smakowe - zapachowe

- sposób podania, wyglądu i aranżacji dania

- walory zdrowotne przygotowanych potraw


15 punktów można było natomiast zdobyć za „merytoryczną prezentację” dania:


- specyfika i wiedza na temat składników (jakie i skąd pochodzą produkty), stosowanie krótkich łańcuchów dostaw, charakter regionalny; 

- specyfika przyrządzania potrawy, sposobu obróbki potrawy; 

- wyjątkowość potrawy, osobisty styl kulinarny; 

- pochodzenie, historia potrawy


W konkursie wzięło udział 12 z 13 zgłoszonych restauracji. Wszystkie zorganizowały w tym roku kolację rybną „Ryba do syta” w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy. Wszystkie zaproponowały gościom 3 konkursowe potrawy. Poniższe zestawienie to jednocześnie lista zwycięskich dań podczas kolacji rybnych oraz lista zaprezentowanych podczas konkursu propozycji.