Jak co tydzień ten sam problem w piątek – co na obiad? W polskich domach bywa różne menu piątkowe, jednak mimo wszystko trzymamy się tradycji i unikamy potraw mięsnych. Co zatem ugotować, aby wszyscy domownicy byli najedzeni i zadowoleni?

Nie trzeba szukać daleko, bo przecież mamy coś, co jest w każdym domu, a na pewno w Wielkopolsce i w Ostrowie – ziemniaki, czyli nasze regionalne pyry. Można z nich bardzo szybko przygotować placki ziemniaczane, zwane lokalnie plyndzami.
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa. Przygotowuje się je ze startych surowych ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są tu także cebula oraz jajka. W innych regionach kraju, np. na Podlasiu dodaje się odrobinę pieprzu i majeranku. Plyndze podaje się z różnymi sosami, gulaszem, kwaśną śmietaną, cukrem, a także z konfiturą, musem jabłkowym lub białym serem – wszystko w zależności od upodobań smakosza.
Na Śląsku i w Beskidach przyrządza się placki ziemniaczane w trochę innej formie. Tam placki wypiekane są na blasze. Tak opieczone podaje się z masłe, skwarkami lub kwaśną śmietaną.
Są osoby, które placki ziemniaczane uważają za zwyczajnie nudne. Nic bardziej mylnego, o ile uruchomi się fantazję i kulinarny zmysł smakosza. Placki ziemniaczane bowiem można przyrządzać z mięsem (np. z kiełbasą), z pieczarkami, a także z warzywami. Właśnie dziś polecamy plyndze z warzywami, w sam raz na piątkowy obiad, by poczuć zbliżającą się wiosnę pod postacią świeżych warzyw.


Do przygotowania placków potrzebne będą:
80 dag ziemniaków,
2 średniej wielkości cebule,
1 jajko,
25 dag szynki,
1 czerwona papryka,
½ puszki kukurydzy konserwowej,
mały koncentrat pomidorowy,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
przyprawy do smaku (sól, pieprz)
(można dodać inne warzywa według gustu)

Teraz sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, cebulę także. Mieszamy je w naczyniu z jajkiem, mąką, solą i odrobiną pieprzu. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do otrzymania złocistego koloru.
Farsz do placków przygotowujemy podsmażając szynkę razem z cebulą na patelni, następnie przekładamy je do naczynia i łączymy z pozostałymi warzywami oraz przecierem pomidorowym. Na małej patelni robimy zasmażkę na maśle i dodajemy ją do garnka z warzywami. Całość lekko dusimy do zmięknięcia farszu. Przygotowany farsz nakładamy na placki i zwijamy je w połowie. Do dekoracji można użyć posiekanej natki pietruszki.
Smacznego !