Znana firma Dünya Döner Kebab ze Zdun jest żywo zainteresowana kupnem dwóch działek budowlanych w Cieszkowie. Jeżeli transakcja dojdzie do skutku we wsi tej powstanie do końca tego roku fabryka kebabu wieprzowego, która da zatrudnienie dla 150-200 osób.

O planach inwestycyjnych firmy Dünya Döner Kebab, która chce jeszcze w tym roku przenieść fabrykę kebabu wieprzowego działającą w wsi Kobierno w gminie Krotoszyn do Cieszkowa (w powiecie milickim) rozmawiano z właścicielem firmy Ömerem Akyüzem i reprezentującą firmę tłumaczką Katarzyną Pośpiech na posiedzeniu połączonych komisji Rady Gminy w Cieszkowie we wtorek 26 lutego.

Fabryka w Kobiernie zostanie przeniesiona
Firma Ömera Akyüza zainteresowana jest zakupem dwóch cieszkowskich działek budowlanych położonych pomiędzy tamtejszym cmentarzem parafialnym a dawnym posterunkiem policji. Działki mają powierzchnię odpowiednio 0,88 ha i 0,80 ha, jednak gmina planuje wystawić działki do przetargu jako jedną parcelę, ponieważ prowadzi do niej tylko jedna droga dojazdowa, co ma kluczowe znaczenie dla działalności przedsiębiorstwa.
Jak wiadomo, Ömer Akyüz prowadzi dwie firmy: Dünya Döner Kebab w Zdunach, specjalizującą się w produkcji kebabu halal z kurczaków, indyków, cieląt i bydła mięsnego (mięso koszerne, na rynek państw islamskich) oraz Euro Döner w Kobiernie, gdzie z kolei produkowany jest kebab z wieprzowiny, przeznaczony na rynek polski i europejski. Sęk w tym, że fabryka w Zdunach położona jest na gruncie prywatnym, natomiast fabryka w Kobiernie funkcjonuje na gruntach i w budynkach jedynie dzierżawionych od gminy Krotoszyn. Teraz ma to się zmienić, zwłaszcza że oferta gminy Cieszków jest bardzo atrakcyjna. Inwestycja w Cieszkowie miałaby kosztować 5,2 mln euro.
Jak zadeklarował Ömer Akyüz na posiedzeniu połączonych komisji Rady Gminy w Cieszkowie, firma Euro Döner jest gotowa do końca tego roku wybudować nową fabrykę i uruchomić produkcję. Miałaby ona produkować dziennie 20 ton kebabu i kilkudziesięciu innych produktów, takich jak skrzydełka, udka, stripesy, nuggetsy, burgery, steki, cordon bleu, sznycle, szaszłyki, kiełbaski, kabanosy, salami oraz filety i burgery rybne. Codziennie do fabryki kursować będzie jeden samochód z dostawą mięsa i dwa samochody wywożące z fabryki gotowe produkty. W Cieszkowie firma zamierza zatrudnić od 150 do 200 osób, w proporcjach znanych z zakładów w Zdunach i Kobiernie, w których pracuje 518 osób, a więc co najmniej 60 proc. Polaków oraz Ukraińcy, Turcy i Kurdowie.

W Cieszkowie nie będzie żadnej ubojni
Odpowiadając na pytania radnych z Cieszkowa prezes Ömer Akyüz zapewnił, że jego firmy nie prowadzą żadnej ubojni ani nie przetrzymują żywych zwierząt. Kupują za to gotowe fragmenty mięsa drobiowego z Polski, wieprzowego z Niemiec i wołowego z Niemiec i Holandii. Wytwarzane są z niego aż 83 różne produkty, które eksportowane są do 38 krajów, przede wszystkim muzułmańskich, takich jak Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie oraz kraje Meghrebu i Czarnej Afryki.
Nowa fabryka w Cieszkowie będzie posiadać własną oczyszczalnię ścieków i separator tłuszczów. Chłodnie i klimatyzatory znajdować się będą wewnątrz budynku.

Źródło: krotoszyn.naszemiasto.pl