Kuchnia jest miejscem spotkań, rozmów, wspólnych posiłków, ale również punktem rozwoju kreatywności. Prawdziwy kącik kucharza amatora nie może obyć się bez dobrej płyty grzewczej, która pomoże w szybkim przygotowywaniu popisowych dań każdego miłośnika smaków. Jak wybrać najlepsze urządzenie do swojej kuchni marzeń?

Płyty gazowe, czyli coś dla tradycjonalistów

Jak każde rozwiązanie ma swoich przeciwników i zwolenników. Niegdyś jedno z niewielu dostępnych rozwiązań, dziś wygodna alternatywa dla wybrednych. Płyta gazowa przede wszystkim jest ekonomiczna, jeśli chodzi o użytkowanie i sam zakup, dlatego klienci nadal chętnie się w nią zaopatrują. Warto jednak wspomnieć o tym, że do instalacji wymagane są odpowiednie warunki, o które w mieszkaniach z rynku pierwotnego dość trudno. Powinieneś najpierw sprawdzić, czy możesz sobie na to pozwolić. Oczywiście można korzystać z butli gazowej, jednak nie jest to najwygodniejsza opcja.

 Do wad należy z pewnością ryzyko poparzenia i ewentualne problemy z instalacją gazową, które mogą być bardzo groźne w skutkach, jeśli np. powstanie kłopot ze szczelnością materiałów. Żmudne może być także czyszczenie palników i kratek, jeśli takie posiadasz. Na szczęście i na to są sposoby, zarówno domowe, jak i do kupienia w sklepach. Dużo łatwiej natomiast czyści się samą powierzchnię płaską, o czym piszemy w dalszej części.

 Jakie są zalety gotowania na gazie oprócz tych ekonomicznych? Nie trzeba być tak bardzo pedantycznym podczas gotowania, bo łatwo można wyczyścić całość bez obawy o zniszczenie powierzchni. Dla bardziej wymagających stworzone są również płyty gazowe, przypominające nieco te elektryczne, dzięki czemu wyglądają elegancko i stylowo. Jednak różnica w cenie względem klasycznych kuchenek jest znaczna.

Płyty elektryczne w trosce o wygląd kuchni

Aranżacja kuchni nie jest prosta przede wszystkim ze względu na obecność różnego rodzaju urządzeń i sprzętów, które zwykle trudno jest dopasować do wystroju wnętrza. Na szczęście płyty elektryczne wyglądają bardzo gustownie, dlatego będą idealne dla fanów urządzeń, które nie rzucają się w oczy. Niewątpliwie przemawia za nimi również cena, ponieważ są zdecydowanie tańsze od indukcyjnych. Jednymi z najbardziej popularnych stały się płyty ceramiczne. Charakteryzują się one tym, że mają płaską powierzchnię i wyglądają estetycznie.

 Takie płyty ceramiczne zyskują jako budżetowa, ale wciąż dobra jakościowo opcja dla miłośników nowoczesnych rozwiązań. Doskonale pasują do minimalistycznych wnętrz, dzięki temu, że nie przykuwają uwagi, dopasowując się niemal do każdej koncepcji. Do tego są proste w obsłudze, dlatego tak często wybierają je klienci. Sprawdź płyty ceramiczne IKEA i zobacz, jak bogaty jest wybór.

 Jeśli chodzi o niedogodności, należy liczyć się z dość wysokimi kosztami eksploatacji i wszystkim tym, co wiąże się z elektrycznością. Nie ugotujesz więc, gdy w trakcie burzy będzie przerwa w dostawie prądu. Za to nie będziesz miał dużego problemu z wyczyszczeniem płaskiej powierzchni. Co z ryzykiem dotknięcia do gorącej płyty? Warto zaopatrzyć się w model z zabezpieczeniami, dzięki którym trudniej o poparzenie. Innym rodzajem płyt elektrycznych są modele żeliwne, one jednak znacznie rzadziej występują w naszych kuchniach ze względu na dość niską sprawność w porównaniu do innych typów.

Płyty indukcyjne dla fanów nowoczesności

Choć nadal zalicza się je do rozwiązań elektrycznych, tutaj wykorzystywane jest również zjawisko indukcji, związane z powstawaniem pola magnetycznego. Ułatwia to szybkie gotowanie, usprawnia więc cały proces przyrządzania potraw. Na płyty tego typu powinny jednak uważać osoby z rozrusznikami serca. Najlepiej jest skonsultować ten zakup u swojego lekarza ze względów bezpieczeństwa.

 Płyty te są bardzo nowoczesne, energooszczędne i wygodne w użytkowaniu. Wyglądają podobnie do płyt ceramicznych, jednak znacznie się od nich różnią. Na indukcji bardzo szybko przygotujemy posiłek, lecz potrzebujemy do tego konkretnych garnków przeznaczonych do działania na kuchni indukcyjnej. Należy więc liczyć się z tym, że wraz z zakupem płyty prawdopodobnie czeka nas dodatkowy wydatek w postaci nowego kompletu garnków.

Do zalet płyty indukcyjnej zaliczymy z pewnością:

  • dostosowywanie się do powierzchni grzania
  • brak obawy o przypalenie się jedzenia, które spadło na płytę
  • powierzchnia nie nagrzewa się podczas pracy
  • w sklepach jest duży wybór kształtów i kolorów
  • płyty indukcyjne mają często dodatkowe funkcje