| Źródło: foto: winka.net
Kiedyś wina z Ostrowa pili w całym kraju (galeria)
Czasy produkcji różnego rodzaju trunków alkoholowych sięgają w Ostrowie roku 1890, wtedy to z inicjatywy panów o nazwiskach Glaser i Remak została założona destylatoria i wytwórnia win owocowych. W późniejszym okresie są produkowane wina gatunkowe na bazie win owocowych, vermouthów i napojów winopodobnych na bazie soku owocowego.
Ostrowin produkował wyroby winiarskie najwyższej jakości, często zdobywał nagrody i wyróżnienia. Spowodowało to rozpoczęcie prac nad wdrożeniem nowego systemu jakości, który spełniałby wymagania norm ISO.
W roku 2006 została rozpoczęta nawet produkcja i rozlew mocniejszych trunków- brandy i whisky w ciekawych opakowaniach- skrzynki były drewniane, kartoniki z kieliszkami. Z końcem roku 2010 padła decyzja o upadłości Ostrowskich Zakładów Przemysłu Spożywczego ,,Ostrowin".
Jedne z bardziej znanych nazw win, które produkował ,,Ostrowin" to Komandos, Leśny Dzban, Apacz, Mamrot, Baryła, Granat czy Lipa z miodem.
Studencki przysmak Komandos:
A jednym z flagowych produktów było znane wino W, tzw patykiem pisane:
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj