Tort to podstawowy element każdego wesela. Młoda para dzieli się z gośćmi tortem, aby jak mówi tradycja – zapewnić sobie szczęście i dobrobyt. Jakie torty są najmodniejsze w dzisiejszych czasach? Przede wszystkim w stonowanej, łagodnej kolorystyce, o skromnych, ale nowoczesnych formach.

Jaki tort wybrać? 
Pary młode najczęściej wybierają torty lekkie, z bitą śmietaną i owocami. Taki tort, podany po posiłku, nie koliduje z innymi deserami serwowanymi po weselnym obiedzie. Poza tym bita śmietana i owoce będą smakowały zdecydowanej większości gości. Popularne są także torty czekoladowe i waniliowe. Wielbicieli zdobywają również nowe smaki, np. cytrynowy. Smak tortu ma wielkie znaczenie, w końcu tort to nie tylko element dekoracji, ale przede wszystkim potrawa, która musi smakować. 

 

Dekoracja tortu
Dekorację tortu dopasowuje się najczęściej do bukietu i sukni panny młodej oraz wystroju wnętrz sali weselnej. Tort panny młodej, która wystąpi w strojnej, „bufiastej” sukni może być cięższy, ozdobiony dużymi kiściami kremowych kwiatów i falbanek. Boki deseru można posypać złotymi i srebrnymi perełkami, co doda mu elegancji. Do sukni „rusałki” odpowiedni będzie natomiast delikatny, lekki, biały torcik. Jeśli bukiet ślubny wykonany jest, np. z tulipanów – tort powinien być wiosenny, śnieżnobiały z subtelnymi kwiecistymi elementami. Najlepiej, jeśli wszystkie elementy tortu są jadalne. Kwiaty ozdobne wykonuje się z kremu, czekolady lub karmelu, zaś perełki z cukru.

 

Wybuchowe dekoracje
Obłożenie tortu suchym lodem czy wbicie w niego petard może popsuć kremową dekorację. Lepiej umiejscowić petardy naokoło deseru, zaś na stoliku, na którym tort wjeżdża na salę weselną ustawić małe świeczki.

 

Kilkupiętrowy deser

Nie ma jednej zasady dotyczącej ilości warstw tortu - może być płaski, jak i schodkowy, mieć dwie lub trzy warstwy, a nawet więcej. Jedyną wytyczną w tym zakresie jest liczba gości - im będzie ich więcej, tym tort powinien być większy, by każdy miał okazję go spróbować. Jedna porcja powinna mieć ok. 10 dag.

 

Kiedy podawać tort?
Zazwyczaj tort serwowany jest o północy, podczas oczepin. Nie jest to jednak „najszczęśliwszy” moment. Lepiej podać go po pierwszym, głównym daniu. Dzięki temu zyskamy dodatkowy, efektowny punkt przyjęcia (o północy są przecież zabawy i konkursy), a jednocześnie słodki, poobiedni deser. Poza tym później goście nie będą już w komplecie, a ci, którzy zostaną na przyjęciu będą tak najedzeni i pochłonięci zabawą, że nie zauważa pojawienia się tortu.

 

Pierwszy kawałek
Najczęściej pierwsze porcje wspólnie kroi para młoda i częstuje nimi najbliższą rodzinę - rodziców, świadków i dziadków. Pozostałych gości obsługują kelnerzy. Jeśli młoda para chciałaby zostać ślicznie uwieczniona na fotografii podczas krojenia tortu, warto też pamiętać o innej zasadzie: oboje powinni stanąć obok siebie, by razem tą samą ręką trzymać nóż i by na zdjęciu widać było zarówno twarz panny młodej jak i pana młodego.

 

Kiedy zamawiać tort?
Zamówienie wystarczy złożyć 2 tygodnie przed uroczystością. Warto jednak wcześniej zapoznać się z ofertą wybranej cukierni.