| Źródło: Artykuł partnera
Takiego miejsca jeszcze w naszym regionie nie było (foto)
W Potaśni przy ul. Gruszowej 5 znajduje się niezwykłe miejsce, które zdobywa serca miłośników wyjątkowych doświadczeń kulinarnych. "Posmakuj Potaśni" to nie jest zwykła restauracja ze sztampowym menu, średnią jakością produktów i przytłaczającym sztucznym lokalem, bez prawdziwej atmosfery. „Posmakuj Potaśni” to miejsce, które przełamuje wszelkie schematy lokali gastronomicznych. W pięknym ogrodzie Magda i Jacek organizują spotkania, które są okazją do posmakowania nieprzeciętnych dań opartych na naturalnych składnikach i najlepszych regionalnych produktach. Kolacje odbywają się w stylowej altanie tylko w wyznaczonych terminach- zazwyczaj w piątki lub soboty.
Magda i Jacek stworzyli miejsce, które trudno opisać w dobrze znanych ramach. „Posmakuj Potaśni” to efekt ogromnej pasji kulinarnej i chęci stworzenia miejsca, które będzie łączyć ludzi przy wspólnym stole. Kolacje, na które zapraszają nie tylko zachwycają niezapomnianymi smakami, ale stają się prawdziwym miejscem spotkań i magii kulinarnej podróży.
KULINARNE FASCYNACJE
Magdalena była zastępcą szefa kuchni w restauracji z gwiazdką Michelin w Stuttgarcie. Co warte podkreślenia, to właśnie podczas jej pracy w Stuttgarcie restauracja otrzymała prestiżową gwiazdkę i utrzymała ją przez 9 lat. Magda w branży gastronomicznej pracuje od ponad 20 lat.
Jacek - uznany w Polsce wędliniarz, jego dziadek Jan Nowicki w 1936 zapoczątkował tradycję wędliniarską, a on kontynuuje ją do dzisiaj wytwarzając naturalne wędliny.
Magdalena i Jacek to twórcy „Posmakuj Potaśni” - miejsca, które stało się urzeczywistnieniem kulinarnych marzeń. Magda i Jacek wiedzieli o swoim istnieniu, ale nie znali się osobiście. Zaczęło się od tego, że ona napisała do niego na Facebooku, bo zobaczyła jego zdjęcie profilowe, na którym tuli …. świnkę złotnicką” - tak mógłby brzmieć krótki opis gastronomicznych korzeni „Posmakuj Potaśni”.
Jak podkreślają Magda i Jacek, kulinarna pasja to coś więcej niż radość z przygotowywania dań. To tradycja i tworzenie realnej żywej kuchni, której nie wystarczy streścić w książkach kulinarnych.
- Rodzice zaszczepili w nas kult kuchni domowej, tradycyjnej, opartej na naturalnych smakach. Gościnność w naszych domach była standardem. Gotowanie dla siebie, gotowanie dla znajomych i gotowanie dla Klientów - scenariusz naszej historii już znacie. Pora na nowy jej rozdział, który nazwaliśmy „Posmakuj Potaśni”. W tej symbolicznej zlepce słów staraliśmy się zawrzeć wszystko, co chodziło nam po głowie od wielu lat: chęć gotowania dla innych, potrzebę dzielenia się z naszymi Gośćmi wyszukanymi smakami, które spotkaliśmy na swojej życiowej drodze oraz chęć zaproszenia ich do naszego intymnego (dosłownie i w przenośni) świata - podkreślają Magda i Jacek.
KOLACJE W OGRODZIE MARZEŃ
Przez ostatnich kilka lat Magda i Jacek tworzyli ogród marzeń z zadaszoną altaną do biesiadowania oraz strefą relaksu. Azyl skąpany jest wśród zieleni, pośród dwóch przepięknych starych lip. W środku altany znajduje się kuchnia przygotowana specjalnie do gotowania na żywo z sabatnikiem, płytą fajerkową i własną wędzarnią. Klimatu całości dopełniają drewniane stoły, starannie dobrane dodatki oraz nastrojowe girlandy.
- Zapraszamy na piątkowo-sobotnie kolacje, które dedykujemy osobom szukającym nietuzinkowych smaków. Uczestnicy kolacji zasiądą przy jednym stole, znając tematykę, ale nie widząc do samego końca, co znajdzie się na ich talerzach. Za każdym razem będzie to autorskie menu złożone z minimum 5 dań, do stworzenia którego wykorzystamy tylko produkty najwyższej jakości od sprawdzonych dostawców – wskazują właściciele "Posmakuj Potaśni".
DOCENIAJMY REGIONALNE PRODUKTY!
"Posmakuj Potaśni" stawia na lokalne, ekologiczne i świeże produkty do przygotowywania swoich dań. Z pasją dba o jakość i smak potraw, opierając kolacje na sezonowych i lokalnych składnikach pozyskiwanych od zaufanych dostawców z regionu. Dzięki temu dania nie tylko zachwycają podniebienia swoich gości, ale także jest to forma wspierania lokalnych rolników i producentów. W "Posmakuj Potaśni" kładzie się nacisk na ekologię, eliminując sztuczne dodatki i konserwanty, co gwarantuje, że podawane dania są zarówno zdrowe, jak i wyjątkowo smaczne.
- Wspólnie doszliśmy do wniosku, że slow foodowe podejście do gotowania i serwowania dań jest jedynym słusznym rozwiązaniem zachowującym dziedzictwo kulturalne naszego regionu. Bo slow food to nie tylko slogan, nie tylko filozofia, ale również podejście do jedzenia, które oparte jest i które wartościuje lokalne produkty, dba o środowisko poprzez skracanie łańcuchów dostaw i przede wszystkim czerpie przyjemność z jedzenia. Produkty regionalne to ważny element zrównoważonej gospodarki. Żywność od „sąsiada” to także szacunek dla rzemieślników i ochrona bioróżnorodności. To brak monokultur upraw, to ochrona tradycji wytwarzania żywności, tak kluczowej dla zachowania naszej tożsamości. To wreszcie świeżość i jakość – podkreślają Magda i Jacek.
ODWIEDŹ OGRÓD I ZASMAKUJ NIEZWYKŁYCH DAŃ!
Piękny ogród z altaną, gdzie można skosztować przepysznych dań od „ Posmakuj Potaśni” znajduje się w Potaśni (Pod Ostrzeszowem od strony Mikstatu) przy ul. Gruszowej 5. Rezerwacji na kolacje można dokonać poprzez rozmowę telefoniczną, SMS lub kontakt na Messangerze czy Whatsappie: +48 575 401 700
Więcej informacji na oficjalnym fanpage na Facebooku: www.facebook.com/posmakujpotasni
(Autor zdjęć Sławomir Brdęk)
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj