5 powodów dla których warto jeść jabłka
Jabłka dobrze przechowują się i jednocześnie łatwo je transportować, dzięki temu w dzisiejszych czasach, możemy rozkoszować się ich smakiem niemalże przez cały rok. Znalazły szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także mają od wieków swój udział w dietetyce leczniczej. Jabłka odgrywają znaczącą rolę w diecie człowieka i korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia. A oto powody dla, których warto wprowadzić do codziennej diety te smaczne, krajowe owoce.
Nawilżanie skóry - Owoce jabłoni zawierająokoło 80% wody, błonnik, białko, niewielką ilość tłuszczy roślinnych, a oprócz tego kwasy organiczne takie jak: jabłkowy, winowy, cytrynowy, askorbinowy. Warzywo bogate w potas
Witaminy - Jabłka zawierają naturalne cukry takie jak glukoza, fruktoza i sacharoza, a także prowitaminę A (karoten) oraz witaminy z grupy B, sole mineralne i substancje pektynowe. Najwięcej witamin i innych składników odżywczych zawierają owoce świeże, nieprzetworzone i jedzone ze skórką.
Anemia i zaparcia - Jabłka można spożywać przy niedokrwistości, awitaminozach, występujących także po długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku. Te niezastąpione, tanie i najbardziej dostępne owoce łatwo usprawniają procesy trawienne. Zalecane jest ich spożywanie w schorzeniach przewodu pokarmowego występujących na tle przewlekłych zaparć pokarmowych. Niebezpieczne toksyny.
Odchudzanie - Jabłka są owocem polecanym w dietach odchudzających. Przy otyłości zalecane jest zjadanie od 0,3 do 0,4 kg świeżych owoców 4-5 razy dziennie. Czym jest „kolano biegacza”? Pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami są również przetwory z jabłek np. sok lub ocet jabłkowy, zalecane równie często w dietach lekkostrawnych nie tylko w okresie letnim.
TrenujZdrowie Ewa Baura
www.info.trenujzdrowie.pl
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj