Czy warto jeść jabłka?
Jabłka w codziennej diecie
Wykazano, że wysokie spożycie owoców i warzyw konsekwentnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, jednak większość Polaków nie osiąga zalecanego spożycia żadnego z tych produktów. W rzeczywistości mniej niż 50% polskiego społeczeństwa spełnia zalecenia dotyczące spożycia owoców określone w Normach Spożycia aktualizowanych w grudniu 2020 roku. Jabłka są najczęściej spożywanym owocem w Polsce, biorąc pod uwagę ich spożycie we wszystkich formach, w tym świeże, puszkowane, mrożone, suszone i soki. Ze względu na ich popularność i wysoką zawartość składników odżywczych, jabłka stały się przedmiotem wielu badań naukowych dotyczących zapobiegania chorobom przewlekłym. Ich spożywanie wiąże się z pozytywnymi rezultatami w przypadku wielu chorób, w tym raka, cukrzycy, osteoporozy, chorób układu krążenia, zaburzeń poznawczych i chorób układu oddechowego.
Wartości odżywcze jabłek
Jabłka są produktem bogatym w składniki odżywcze, składającym się głównie z wody i węglowodanów. Ponadto jabłka są bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik i związki fitochemiczne.
Witaminy i minerały
Spośród wielu witamin i minerałów, które zawierają jabłka, największą zawartością odznaczają się witamina C i potas.
Witamina C
Witamina C, ważny rozpuszczalny w wodzie składnik odżywczy, odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i wchłanianiu żelaza. Jest niezbędna do syntezy niektórych neuroprzekaźników i L-karnityny, która odgrywa ważną rolę w metabolizmie i produkcji energii. Witamina C jest również niezbędna do syntezy kolagenu, składnika tkanki łącznej, i często jest stosowana jako suplement w warunkach klinicznych ze względu na jej rolę w gojeniu się ran. Ponadto jest silnym przeciwutleniaczem.
Potas
Oprócz witaminy C, jabłka zawierają potas, elektrolit, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, ponieważ odgrywa rolę w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Przyjmowanie potasu zmniejsza działanie sodu, ponieważ powoduje jego utratę z moczem. Ten minerał jest również silnym środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne, powodującym ich rozkurcz, co dodatkowo reguluje ciśnienie krwi. Jednym z kluczowych zaleceń diety DASH jest wybieranie pokarmów bogatych w potas w celu zmniejszenia nadciśnienia. Jeżeli miałeś do czynienia z tą dietą u swojego dietetyka lub kiedy zamawiałeścatering dietetyczny Szczecin, to z całą pewnością Twoja dieta była pełna jabłek. To między innymi właśnie przez potas. Inne funkcje potasu obejmują prawidłowy skurcz mięśni, transport membranowy i przekazywanie impulsów nerwowych.
Jabłka zawierają również wiele innych witamin i składników mineralnych, w tym witaminę A, folian, wapń i żelazo.
Błonnik
Jabłka są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają średnio 4 g błonnika (18% DV) na jedno średnie jabłko - około 3 g błonnika nierozpuszczalnego i 1 g błonnika rozpuszczalnego, z których każdy ma korzystny wpływ na zdrowie.
Błonnik nierozpuszczalny
Błonnik nierozpuszczalny wspomaga regulację pracy układu pokarmowego, zwiększając objętość stolca i przyspieszając jego przesuwanie się w jelitach, co sprzyja ogólnemu zdrowiu jelita grubego poprzez zmniejszenie zaparć, szybsze usuwanie toksyn z organizmu i utrzymanie odpowiedniego poziomu pH.
Błonnik rozpuszczalny
Rozpuszczalny błonnik zawarty w jabłkach jest częściowo odpowiedzialny za wiele korzyści dla zdrowia serca. Rozpuszczalny błonnik wiąże się z kwasami żółciowymi w jelitach, powodując ich wydalanie. Powoduje to obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi, ponieważ cholesterol jest potrzebny do uzupełnienia puli kwasów żółciowych. Ponadto błonnik rozpuszczalny ulega szybkiej i całkowitej fermentacji w jelicie grubym, w wyniku której powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe hamujące syntezę cholesterolu. Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny może pomóc w kontroli cukrzycy i w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponieważ spowalnia on opróżnianie żołądka, a tym samym wzrost poziomu cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj