Filtrowanie wody jest nie tylko bardzo ekonomiczne, ale także ekologiczne - poprzez samodzielne filtrowanie wody w domowym zaciszu nie produkujemy śmieci w postaci plastikowych butelek. Jest to istotne dla naszych organizmów i środowiska. Nic więc dziwnego, że w coraz większej liczbie domów dzbanki z filtrami są jednym ze źródeł picia dla całej rodziny. W jaki sposób zatem dobrać odpowiedni dzbanek i filtry do swojego dzbanka, by posłużyły naszemu zdrowiu i bezpieczeństwu?

Jaki dzbanek wybrać?

Przede wszystkim przed zakupem dzbanka należy zastanowić się, dla ilu osób jest on potrzebny. To wpłynie na wybór jego pojemności, choć oczywiście najwygodniejsze są te największe, powyżej 2 litrów, szczególnie gdy dużo pijemy - nie musimy go co chwile podstawiać pod kran. Te mniejsze są dedykowane dla jednej-dwóch osób, by przefiltrowana woda była przez cały czas świeża. Oczywiście wygląd dzbanka również może mieć wpływ na wasz wyrób, ale ważniejsze od tego są wskaźniki żywotności filtra. Dzbanki zazwyczaj posiadają trzy rodzaje wskaźników - diodowy, elektroniczny i manualny. Ten pierwszy, gdy tylko filtr jest na wykończeniu, świeci na czerwono, a gdy wszystko jest w porządku - na zielono. Jest to bardzo wygodne i klarowne rozwiązanie. Drugi z nich, czyli wskaźnik elektroniczny, znajdujący się m.in. w dzbankach Brita, posiada wyświetlacz, na którym widoczny jest poziom wyeksploatowania filtra do wody w postaci np. pasków. Wskaźnik manualny jest całkowicie zależny od nas i sami ustalamy datę wymiany filtra, gdzie dzbanek nie informuje nas o tym. Wymiana w terminie jest bardzo ważna, by mieć pewność, że woda jest zdrowa i bezpieczna.   

Jakie filtry do wody wybrać?


Filtry do wody powinny w pierwszej kolejności pasować do modelu dzbanka, dopiero potem możemy zastanowić się nad tym, czy chcemy za każdym razem kupować filtry tej samej firmy co dzbanek, czy wypróbować tańsze zamienniki. Jest to bardziej ekonomiczne rozwiązanie, a tańsze filtry niczym nie różnią się od tych droższych. Tutaj jednak nie zawsze mamy pewność, czy dane filtry będą pasować do naszego rodzaju dzbanka filtrującego. Zazwyczaj filtr powinien wystarczyć na około 30 dni i przefiltrować 150 litrów, lecz jest to uzależnione od rodzaju i stopnia zanieczyszczenia wody. Woda twarda, czyli w większym stopniu zmineralizowana szybciej wyeksploatuje wodę, niż woda miękka. Ta druga jednak czasem ulega demineralizacji i jest pozbawiona minerałów, przez co zalecany jest w tym przypadku wybór filtra wzbogacającego wodę o substancje odżywcze, np. o magnez. Dzięki temu nasz organizm będzie miał stałe źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania minerałów, co jest kolejnym dowodem na przewagę wody filtrowanej nad tą butelkowaną.