W warunkach naturalnych wytwarzany jest przez pszczoły, mamy wtedy do czynienia z miodem pszczelim, ale może pochodzić również od innych owadów. W zależności od surowca z jakiego powstał, miód dzielimy na: nektarowy, spadziowy lub mieszany. Miody różnią się między sobą nie tylko smakiem i zapachem, ale także różnym działaniem na organizm.

Najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła, czyli  bezpośrednio od producenta lub z pasieki.  Główną masę miodu stanowią cukry proste tj. glukoza i fruktoza, ponadto substancje czynne, czyli flawonoidy i fitocydy. Ponadto miód wykazuje działanie antyseptyczne, a naturalne olejki eteryczne wpływają nie tylko na smak, ale również decydują o działaniu na organizm. Także enzymy decydują o właściwościach bakteriobójczych i przeciwzapalnych miodu. Ważną rolę spełnia zawarta w miodzie pszczelim cholina, która działa ochronnie na wątrobę, może jednak zwiększać wydzielanie żółci. Istotnym składnikiem miodu są także ziarna pyłku, decydujące o pochodzeniu miodu oraz odróżniające go od miodów sztucznych.
Zatem miód, pyłek kwiatowy i pierzga to tylko niektóre produkty pszczele, które na stałe powinny zagościć na naszych stołach. Jak obniżyć poziom cholesterolu? Poza walorami smakowymi i odżywczymi miód posiada właściwości lecznicze. Jest wiele jego rodzajów i każdy posiada właściwości zdrowotne. Oto niektóre wybrane rodzaje miodów oraz ich działanie dla zdrowia.
Miód lipowy - ma działanie napotne i przeciwgorączkowe. Stosować można przy chorobach związanych z przeziębieniem przebiegającym z wysoką temperaturą. Wykazuje wysokie działanie antybakteryjne. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres. Powinien mieć wyraźny zapach kwiatu lipy. Cytryna- naturalna witamina.
Miód akacjowy - o słabym zapachu, trochę mdły w smaku, jednak bardzo lubiany przez dzieci. Zalecany w zaburzeniach funkcji przewodu pokarmowego, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz w chorobach górnych dróg oddechowych. Jest bakteriobójczy i moczopędny.
Miód wrzosowy - o konsystencji płynnej i galaretowatej oraz ciemnej barwie. Działa korzystnie w stanach zapalnych dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach.
Miód rzepakowy - koloru słomkowego, w smaku bardzo słodki. Stosowany w chorobach serca, ale również w chorobach wątroby oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, ponadto łagodny dla wątroby. Przyspiesza gojenie się ran oraz chroni skórę przed zakażeniem.
Miód wielokwiatowy - o żółtej lub jasnobrunatnej barwie, bardzo słodki, pozyskiwany z wielu różnych kwiatów. Zalecany przy anemii, zmęczeniu, zapaleniu gardła, przeziębieniu. Stosowany w leczeniu chorób serca, reguluje ciśnienie. Warzywa na odporność.
Miód gryczany - ma ciemną, bursztynową barwę i płynną konsystencję. Zawiera rutynę- substancję wzmacniającą i oczyszczająca naczynia krwionośne. Głównie zalecany w leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia szczególnie na tle miażdżycowym.
TrenujZdrowie Ewa Baura
www.info.trenujzdrowie.pl