Naturalne najlepsze !
Barwienie przy użyciu bezpiecznych naturalnych przypraw, środków i produktów spożywczych, to sposoby niewymagające dużego nakładu pracy. Na kolor wpływa stężenie barwnika, czas zanurzenia jajka, kolor skorupki.
Dlaczego warto jeść jajka? Co zawiera jajko?
Oto, jakie kolory uzyskamy dzięki przyprawom i produktom spożywczym:
Żółty- kurkuma, curry, szafran
Pomarańczowy- sok z marchwi, dyni
Różowy - sok z rozgotowanego buraka lub kapusty czerwonej
Brązowy - wywar z czarnej mocnej herbaty lub kawy
Zielony - młody zielony lub mrożony rozgotowany szpinak lub pokrzywa
Wywary powinny być bardzo mocne, gdyż wtedy gwarantują intensywny kolor. Biała skorupka jajka gwarantuje najlepszy efekt kolorystyczny.
Metoda barwienia na ciepło: surowe jajko wkładamy do garnka razem z wybranym środkiem lub produktem spożywczym. Woda w garnku powinna przykrywać całe jajko. Dodajemy 2 łyżki octu i całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy i osuszamy.
Metoda barwienia na zimno: gotujemy wywar z wybranym środkiem lub produktem spożywczym ok. 30 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, aby wywar przestygnął i dodajemy
2 łyżki octu. Zanurzamy w tym wywarze ugotowane wcześniej jajka i pozostawiamy w nim do uzyskania koloru.
TrenujZdrowie Ewa Baura
www.info.trenujzdrowie.pl
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj