Woda oczyszcza, upiększa i leczy – to oczywiste, ale co jeść w czasie upałów? Niebezpieczne oparzenia słoneczne. Z pewnością każdy z nas ma własne pomysły na ochłodę. Skuteczną i sprawdzoną metodą jest woda z jedzenia. Doskonałym źródłem wody są owoce i warzywa- sięgajmy więc po nie codziennie.

Dlaczego owoce i warzywa?
Poza witaminami, solami mineralnymi, pektynami, błonnikiem i naturalnymi cukrami oraz kwasami - owoce i warzywa zawierają najwięcej wody. Doskonale gaszą pragnienie i wpływają pozytywnie na zdrowie oraz wiele funkcji organizmu. Odchudzanie-od czego zacząć?

Owoce i ich przybliżona zawartość wody:
arbuz (92%),
melon (91%),
truskawki (90%),
gruszki (85%),
jabłka (84%),
śliwki (83%),
winogrona (83%),
czereśnie/wiśnie (80%)

Warzywa i ich przybliżona zawartość wody:
ogórki (96%),
sałata (95%),
pomidory (94%),
cukinia (93%),
fasolka szparagowa (90%),
marchew (89%),
ziemniaki (77%),
groszek zielony (75%)

Trenuj Zdrowie Ewa Baura
www.trenujzdrowie.pl