| Źródło: Artykuł sponsorowany
Programowanie żywieniowe - co to takiego?
Czym jest programowanie żywieniowe?
Negatywne oddziaływanie czynników zewnętrznych i niedobory żywieniowe w diecie kobiety ciężarnej prowadzą do niekorzystnych zmian w procesach metabolicznych i hormonalnych. Konsekwencją jest nieodwracalny wpływ na zdrowie płodu przyczyniający się do powikłań zdrowotnych w okresie dalszego życia. Przedstawiony proces nazywany jest programowaniem żywieniowym i zgodnie z tą teorią programowanie zdrowia człowieka rozpoczyna się już od samego poczęcia. To właśnie w pierwszych miesiącach życia płód jest najbardziej narażony na wszystkie niekorzystne zmiany i czynniki zewnętrzne, dlatego tak istotne jest, aby przyszła mama zadbała o siebie i dziecko od chwili poczęcia.
Ważną kwestią oddziałującą bezpośrednio na programowanie żywieniowe jest zadbanie o prawidłowe przyrosty masy ciała w ciąży, odpowiednią podaż białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i składników mineralnych. W szczególności warto pamiętać o witaminie D, kwasie foliowym, a także zapewnić odpowiednią podaż jodu i żelaza. Programowanie żywieniowe nie kończy się tylko na etapie prenatalnym, ale zachodzi równie intensywnie w wieku niemowlęcym. Istotną rolę odgrywa wówczas karmienie piersią i umiejętne rozszerzanie diety małego człowieka. Mleko matki jest najbardziej kompletnym pokarmem dla dziecka i pozytywnie wpływa na kształtowanie mikrobioty jelitowej co w przyszłości może zapobiegać alergiom, a także innym chorobom.
Wpływ nieprawidłowości w czasie ciąży na życie dziecka
Odpowiednia dieta kobiety ciężarnej może chronić dziecko przed otyłością, nadciśnieniem tętniczym, chorobami układu krwionośnego, a także nieprawidłowym rozwojem intelektualnym. Nadmierna podaż kalorii w ciąży może przyczynić się do rozwoju cukrzycy u dziecka w wieku dorosłym, a także pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych. W czasie ciąży niektóre witaminy i składniki mineralne są szczególnie istotne, a ich niedobór może powodować poniżej opisane konsekwencje.
Niedobory żelaza mogą skutkować zmianami w ośrodkowym układzie nerwowym, a także wcześniactwem. Jeżeli dieta ciężarnej nie zostanie uzupełniona w jod może dojść do opóźnionego rozwoju umysłowego, niedorozwoju i zaburzeń neurologicznych. Nieodpowiednia podaż kwasu foliowego, na który w czasie ciąży zapotrzebowanie wzrasta kilkukrotnie, może powodować niebezpieczne zagrożenie wad cewy nerwowej. Zalicza się do nich rozszczep kręgosłupa, przepuklinę mózgową, a nawet bezmózgowie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe DHA mają niezwykle istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu, ponieważ wpływają na rozwój mózgu i jego funkcjonowanie, a także proces widzenia. Aby zapewnić wystarczającą podaż składników mineralnych i witamin należy stosować się do najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczącego suplementacji w ciąży. W przypadku małej wiedzy żywieniowej i zagubienia w natłoku informacji należy zgłosić się do dietetyka po specjalny plan żywieniowy. Dzięki nowoczesnym programom takim jak np. Kcalmar.pro dietetyk opracuje indywidualny jadłospis uwzględniający najnowsze rekomendacje.
Zdrowa i zbilansowana dieta matki wpływa na przyszłe życie dziecka i zapobiega chorobom. W trosce o prawidłowy rozwój maluszka przyszła mama powinna świadomie dokonywać wyborów żywieniowych i poszerzyć wiedzę o produktach dozwolonych i zabronionych w trakcie ciąży, o istotnych mikroskładnikach i witaminach, a także substancjach teratogennych, czyli mogących doprowadzić do wad wrodzonych płodu.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj