Przeciwrakowa jedenastka pokarmowa
Naukowcy są coraz bardziej zgodni, że jedną z przyczyn wzrostu zachorowalności na nowotwory w ostatnich dziesięcioleciach, jest nasza dieta. Jemy inny rodzaj pokarmów, które są złożone z odmiennych składników niż np. sto lat temu. Coraz częściej, spożywana żywność jest głęboko przetworzona i zawiera wiele chemicznych dodatków.
Okazuje się, że natura, jeśli staramy się ją zrozumieć i nie postępujemy wbrew jej prawom, dostarcza nam oręża do walki z wieloma groźnymi chorobami. Szczególne zasługi na tym polu mają niektóre rośliny.
Dlaczego rośliny? W przyrodzie, rośliny nie mogą ani uciec przed napaścią, ani się przed nią schronić. By przetrwać muszą być wyposażone w związki fotochemiczne zabijające mikroby, grzyby i insekty, oddziałujące na mechanizmy biologiczne potencjalnych agresorów. Mają one również wiele substancji czynnych, które chronią komórki roślinne narażone na nadmierne działanie tlenu, ultrafioletu, zanieczyszczeń i niesprzyjających warunków środowiska. Okazuje się, że wiele z tych substancji może również pomóc człowiekowi. Poniżej lista jedenastu pokarmów i substancji w nich zawartych, które społeczność naukowa uznaje za szczególnie silne środki przeciwnowotworowe i najlepiej, jeśli wszystkie na stałe zagoszczą na naszym stole. (Truskawki pełne witamin)
Czosnek- oprócz wielu innych bardzo cennych substancji, zawiera antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, których zadaniem jest unieszkodliwianie wolnych rodników obwinianych o powodowanie wielu chorób w tym również nowotworowych. ( Czy znasz warzywa poprawiające odporność? )
Kapusta- zawiera indolilo-3-karbinol wykazujący wielokierunkowe działanie przeciwrakowe. Ogranicza wzrost i namnażanie się komórek rakowych, stymuluje ich apoptozę-śmierć, przyspiesza detoksykację substancji kancerogennych oraz wspomaga naprawę DNA.
Rozmaryn-w swoim składzie ma karnozol, ograniczający zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek. ( Przyprawy poprawiające trawienie)
Maliny- mają w swoim składzie kwas elagowy, wspierający układ odpornościowy organizmu, jest on również antyoksydantem i unieczynnia związki rakotwórcze.
Winogrona- ich skórki są bogate w resweratrol, polifenol o właściwościach przeciwzapalnych i antyutleniających, hamuje rozwój wielu procesów nowotworowych.
Soja- jest bogata w izoflawony, które są silnymi antyoksydantami i mają właściwości przeciwzapalne. Zaliczane są one do tzw. fitoestrogenów czyli roślinnych odpowiedników hormonów kobiecych.
Boczniak- jedną z cenniejszych substancji, zawartej w tym grzybie jest lentinan. Ten polisacharyd wzmacnia układ odpornościowy organizmu i sprzyja zapobieganiu i leczeniu nowotworów. ( Jak toksyny wpływają na organizm )
Zielona herbata- na szczególną uwagę zasługują zawarte w niej taniny, polifenole mające działanie przeciwutleniające, oraz przeciwdziałające powstawaniu nowych naczyń krwionośnych zasilających komórki rakowe.
Brokuły- zawierają związek siarko-organiczny o nazwie sulforafan, który wykazuje szerokie spektrum działań przeciwnowotworowych. Najwięcej tej substancji zawierają surowe kiełki brokuła.
Kurkuma- ta starożytna przyprawa pochodząca z Azji i szeroko stosowana np. w kuchni Indyjskiej ma w swoim składzie niezmiernie cenny składnik, kurkumin. Pomaga on w zwalczaniu stanów zapalnych, a 25% wszystkich nowotworów wywołanych jest przez chroniczny stan zapalny. Niektóre z badań potwierdzają, że kurkumina wyszukuje w organizmie komórki nowotworowe i zwalcza je.
Imbir- zawiera gingerole, związki wykazujące działanie hamujące na wiele rodzajów nowotworów poprzez indukowanie apoptozy w ich komórkach. ( Zadbaj o zdrowe odżywianie )
TrenujZdrowie Jacek Baura
www.trenujzdrowie.pl
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj