Zasady zdrowego grillowania
Mięso, które chcemy spożywać powinno być świeże najlepiej z pewnego, wypróbowanego źródła. Unikać mięsa już przygotowanego w porcjach oraz doprawionego. Takie mięso może zawierać szkodliwe substancje chemiczne, a nawet niebezpieczne bakterie chorobotwórcze. Wędlina tzw. „grillowa” ma w sobie dużą zawartość nasyconych tłuszczy i mięso kiepskiej jakości. Najtańsze kiełbasy są z reguły najgorszej jakości, ale ze względu na przystępną cenę są najchętniej kupowane przez klientów.
Aby skwierczące na ruszcie mięsa i kiełbasy były odpowiednio kuszące zapachem, smaczne i zdrowe warto przestrzegać kilku żelaznych zasad.
Grillowe zasady:
- mięso powinno być bezwzględnie świeże i o wysokiej jakości
- marynowanie z dodatkiem naturalnych przypraw zmiękczy mięso i poprawi jego smak
- do palenia należy używać tylko węgla z drzewa liściastego
- ogień rozpalajmy zanim położymy mięso
- przed rozpoczęciem grillowania należy posmarować ruszt
- do mięsa używajmy specjalnych aluminiowych tacek
- nie wolno grillować zamrożonego mięsa
Zdrowe dodatki:
Chrzan tarty– świeży, oczyszczony oraz obrany chrzan zetrzeć, następnie zakwasić octem winnym, do smaku można dodać odrobinę cukru ewentualnie śmietany. Tak przygotowany chrzan jest najlepszą z przypraw trawiennych, odpowiednio nadaje się jako przystawka do jajek, ryb, mięs oraz serów.
Sos marchwiowo – chrzanowy- zetrzeć chrzan oraz kilka średnich marchewek, dodać do tego sok z cytryny oraz doprawić do smaku miodem lub śmietaną. Truskawki na deser.
Marynaty do mięs- można wykonać samodzielnie wykorzystując do tego np. czosnek, tymianek, cynamon, imbir, ziele angielskie, goździki, gorczycę. Natomiast bazę marynaty może stanowić np. wino z dodatkiem przypraw, cytryny, oliwa z oliwek lub ocet winny.
TrenujZdrowie Ewa Baura
www.trenujzdrowie.pl
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj