Przepiórka, pistacje, halibut, czarny ryż czy jabłka będą głównymi składnikami potraw, które wykonają uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski. Smaczna rywalizacja odbędzie się we wrześniu w Poznaniu. Już dziś wiadomo, że Wielkopolskę będzie reprezentować Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów w Chotowie w gminie Nowe Skalmierzyce, który miano najlepszego kucharza w naszym województwie wywalczył, pokonując 12 kolegów po fachu.

Reprezentanci wielkopolskich restauracji spotkali się w Pałacu Tłokinia. Musieli przygotować danie z gęsiny – dowolny element, podrobów z gęsi – dowolny element, kolorowa fasolki i rabarbaru. Najlepiej z zadania wywiązał się Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów.

I to właśnie on będzie reprezentować Wielkopolskę w 17.edycji Kulinarnego Pucharu Polski. 26 i 27 września w Poznaniu. Pierwszego dnia uczestnicy walczący o tytuł najlepszego kucharza w kraju będą musieli przygotować przystawkę ze świeżej przepiórki,  zielonych pistacji i octu balsamico di Modena. Deser to pomysł Jarosława Uścińskiego, przewodniczącego jury KPP 2017. Uczestnicy konkursu będą mieli do dyspozycji jabłka grójeckie, a ich zadaniem będzie „Szarlotka – Twoja interpretacja”.  Danie główne to zadanie na drugi dzień. Do dyspozycji będą mieć białego halibuta, szynkę parmeńską oraz czarny ryż.

Kulinarny Puchar Polski 2017 tradycyjnie odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel w Poznaniu.