| Źródło: UG Przygodzice
Zapachniało świętami w Wysocku
Świąteczna atmosfera unosiła się w powietrzu, a zapach pieczonych pierników przyciągał kolejnych chętnych. I tak podczas pierwszego w historii Wysocka Małego wspólnego pieczenia pierników na świetlicy wiejskiej uczestniczyło 70 osób. Dzieci wałkowały ciasto, wyciskały foremkami kształty, a później dekorowały świąteczne pierniki. Dorośli także pomagali.
Ciasto wcześniej przygotowała Piekarnia GS w Przygodzicach. Część świątecznych wypieków skosztowali uczestnicy, resztę będzie można spróbować podczas wspólnego kolędowania przy ognisku, 3 stycznia. Akcję zorganizowały miejscowe radne, władze sołeckie, Koło Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenie rozwoju wsi.
Piernik to ciasto typowo świąteczne. Cały jego sekret tkwi w przyprawach korzennych: imbirze, gałce muszkatołowej i cynamonie. Zwyczaj pieczenia pierników przyszedł do Polski z Europy Zachodniej. Polska nazwa ,,piernik" wywodzi się od przyprawy korzennej, czyli pieprznej- po staropolsku ,,piernej". Już w XIV wieku wytwarzano pierniki w Toruniu, a od XVI w. wyroby te słyną w całej w Polsce.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj