| Źródło: Fot. Pixabay | katowice.dlawas.info
Nie spożywajcie tych produktów z marketów (lista)
Służby inspekcji sanitarnej już raz znalazły jaja skażone salmonellą w sieci marketów Biedronka. Następnie na jaja skażone tymi bakteriami natrafiono w sieci Dino Polska.
Ostatnie dwa komunikaty Głównego Inspektora Sanitarnego budzą wielkie obawy. Skażone jaja ponownie znaleziono w sieci sklepów Biedronka. Ta sieć informuje, że skażone jaja zostały już wycofane ze sprzedaży, jednak nie wiadomo, ilu klientów zdążyło je kupić. Znacznie bardziej przerażające jest to, że służby sanitarne odkryły jaja skażone salmonellą w innych sieciach handlowych: Lidl i Kaufland. Oznacza to, że skażone jaja były w następujących sieciach handlowych:
- Biedronka,
- Lidl,
- Kaufland,
- Dino Polska.
W Lidlu:
- Jaja wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz oznaczone kodem na skorupce jaja: 3PL08101301 oraz datą minimalnej trwałości: 03.12.2016.
- Jaja wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz oznaczone kodem na skorupce jaja: 3PL30101312 oraz datą minimalnej trwałości: 05.12.2016.
- Jaja wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz oznaczone kodem na skorupce jaja 3PL30101312 oraz datą minimalnej trwałości: 10.12.2016.
- „Ale Jaja" ściółkowe (10 świeżych jaj), oznaczenia na jajach 2PL30291366, oznaczenie na opakowaniu PL 16075903, najlepiej spożyć przed 10.12.2016. Podana data jest jednocześnie oznaczeniem partii. Zakład pakowania jaj: PL-16075903.
W Dino Polska:
- „Super jaja”, 10 sztuk, rozmiar M, klasa A Wyprodukowano przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, kod pakowni: PL 30105903, kod na skorupce jaja: 3PL30101312, data minimalnej trwałości: 10.12.2016
Poniżej pełna treść dwóch komunikatów Głównego Inspektora Sanitarnego.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w próbkach jaj pobranych do badań przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej z następującej partii:
"Ale Jaja" ściółkowe (10 świeżych jaj) oznaczenia na jajach 2PL30291366, oznaczenie na opakowaniu PL 16075903, najlepiej spożyć przed 10.12.2016. Podana data jest jednocześnie oznaczeniem partii. Zakład pakowania jaj: PL-16075903. Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska SA, ul. Żniwna 5, 62 - 025 Kostrzyn, stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis na skorupach jaj. Zgodnie z deklaracją Jeronimo Martins Polska SA obecnie wskazana powyżej partia jaj nie znajduje się już w obrocie. Główny Inspektor Sanitarny o powyższych wynikach poinformował Inspekcję Weterynaryjną, w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec producenta. Spożycie jaj wskazanych w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie należy ich spożywać. Aktualnie, biorąc pod uwagę informacje przedstawione przez producenta jaj nie można wykluczyć, że do zanieczyszczenia produktu doszło po etapie produkcji/pakowania.
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że na podstawie informacji przekazanych przez Głównego Lekarza Weterynarii ustalono, że: jaja wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz oznaczone kodem na skorupce jaja: 3PL30101312 oraz datą minimalnej trwałości: 05.12.2016 zostały dostarczone przez producenta również do sieci Kaufland i były dostępne w sprzedaży w tej sieci; jaja wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz oznaczone kodem na skorupce jaja: 3PL08101301 oraz datą minimalnej trwałości: 03.12.2016 zostały dostarczone przez producenta również do sieci LIDL i były dostępne w sprzedaży w tej sieci. W próbkach jaj pochodzących z tych partii stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis, o czym informowano w komunikacie z dnia 25 listopada 2016 r. Ponadto Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w kolejnej próbce jaj pobranych do badań przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej z następującej partii produktu: Super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A Wyprodukowano przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, kod pakowni: PL 30105903, kod na skorupce jaja: 3PL30101312, data minimalnej trwałości: 10.12.2016; stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis. Wymieniony powyżej produkt pobrany został do badań w sklepie sieci DINO POLSKA S.A. Główny Inspektor Sanitarny o powyższych wynikach poinformował Inspekcję Weterynaryjną, w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec producenta. Z informacji przekazanych przez Głównego Lekarza Weterynarii wynika, że partia jaj oznaczona kodem na skorupce: 3PL30101312 oraz datą minimalnej trwałości: 10.12.2016 została dostarczona przez producenta również do sieci Kaufland i była dostępna w sprzedaży w tej sieci. Spożycie jaj wskazanych w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie należy ich spożywać.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj