| Źródło: Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim
IV Festiwal Smaków z gęsiną w roli głównej
Festiwal odbędzie się 12 marca (sobota) od 12:00 do 14:00 na Hali Sportowej ZSU (wjazd od strony ul. Wojska Polskiego). Co roku wydarzenie to cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców, w zeszłej edycji Targów, imprezę odwiedziło blisko 5000 gości. W tym roku organizatorzy zapraszają na degustację smakołyków kuchni polskiej z wykorzystaniem gęsi wielkopolskiej. W programie także konkurs na najlepszą potrawę i stoisko.
,,Możemy mieć powód do satysfakcji, że to już czwarta edycja Ostrowskiego Festiwalu Smaków. Mamy kolejny przykład jak można dobrze promować szkołę, jak to się przekłada na zainteresowanie uczniów" - mówił Paweł Rajski Starosta Ostrowski.
W tym roku Festiwal za namową wystawców odbywa się w zmienionej formule, imprezy branżowej, zamkniętej. Wystawa została podzielona na dwie części: w godzinach 10:00-12:00 odbędą się spotkania branżowe, ocena potraw i stoisk przez jury oraz pokaz kulinarny, natomiast w godzinach 12:00-14:00 będzie możliwość obejrzenia stoisk i degustacji przez zwiedzających. W obu częściach obowiązują zaproszenia rozprowadzane przez restauracje biorące udział w imprezie.
Podczas pierwszej edycji Ostrowskiego Festiwalu Smaków królował ostrowski boczniak, w drugiej- przygodzicki karp a w trzeciej sery lokalnych wytwórców (Lazur, OSM). W tym roku produktem wiodącym będzie Gęś Wielkopolska spółki AMI z Mikstatu.
,,W roku bieżącym spodziewamy się około 40 wystawców. Warto podkreślić, że Ostrowski Festiwal Smaków jest imprezą promującą produkty regionalnych wytwórców, lokale gastronomiczne oraz szkolnictwo zawodowe. Targi i Festiwal Smaków stanowią miejsce spotkań branży gastronomicznej, a uczestnictwo w imprezie to niepowtarzalna okazja do nawiązania nowych kontaktów i zaprezentowania oferty potencjalnym klientom. W tym roku naszymi głównymi partnerami i sponsorami są firmy: AMI i DAJAR, których przedstawicieli gościmy na dzisiejszej konferencji”- informuje dyrektor ZSU Dariusz Kaczmarek.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj