Po latach mamy ostrowskie piwo- Ostroviak
Rejtan, Złoty Kłos, Koźlak, Wiarus, Jubileuszowe, Wojtek, Lech Mocny – to tylko niektóre z piw, które lata temu pili ostrowianie.
Obecnie na rynek weszło nowe ostrowskie piwo o nazwie Ostroviak.
Ostroviak to dwa rodzaje piwa. Stadionowe 3,5% i typowo na półki sklepowe z 6% alk.
Piwo jasne, pasteryzowane o zawartości alkoholu na poziomie 6 % objętości trafiło na półki sklepowe. Brzeczka piwna powstała ze słodu jęczmiennego Pilzneńskiego, wody oraz chmielu.
W celu uzyskania delikatnej gorycz zastosowany został chmiel goryczkowy Marynka. Aby zdobyć aromaty chmielowe dodano sztandarowej i najstarszej odmiany polskiego chmielu aromatycznego Lubelskiego.
Dzięki dobraniu odpowiedniego ekstraktu i rodzaju słodu uzyskano piwo o złocistej barwie wspartej gęstą i białą pianą. Piwo powstało w wyniku pracy drożdży w procesie dolnej fermentacji.
Piwo jasne lekkie o ekstrakcie 6,2 Blg i zawartości alkoholu na poziomie 3,5 % objętości możecie kupić podczas meczów TŻ Ostrovia.
Brzeczka piwna powstała ze słodu jęczmiennego Pilzneńskiego, wody oraz chmielu. W celu uzyskania delikatnej gorycz zastosowany został chmiel goryczkowy Marynka.
Również przy piwie "stadionowym" aromaty chmielowe dodano ze sztandarowej i najstarszej odmiany polskiego chmielu aromatycznego Lubelskiego.
Piwo powstało w wyniku pracy drożdży w procesie dolnej fermentacji. Ten produkt nie został poddany procesowi pasteryzacji.
A dla tych, co nie pamiętają, przypominamy ostrowski Browar- TUTAJ
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj