W klasycznym serwisie obiadowym oprócz talerzy i półmisków zwykle bywają waza do zupy, dwie duże salaterki i sosjerka. Tego rodzaju komplety pamiętamy z domów naszych babć i mam, wyjmowane z kredensów na święta i ważne okazje.

Dziś mamy nieco inne zwyczaje związane z jedzeniem, z różnych kuchni przejęliśmy wiele dodatków i potrzebujemy nieco innych, a na pewno dodatkowych, naczyń do serwowania posiłków. Zamiast długich obfitych obiadów z wielu dań organizujemy luźne przyjęcia, podczas których równie ważne są smaki, co atrakcyjny sposób podania.

Pojemniki na przekąski, sosy i dipy

Przekąski pełnią w czasie przyjęcia dwie role: są oczywiście do zjedzenia, ale też powinny być ładne i apetyczne, aby zachęcały gości do sięgania po nie. Jeśli stół jest duży, warto postawić je w kilku miejscach, tak aby były dostępne dla każdego. Przyda się do tego zestaw mini pojemników na przekąski. Są one stosunkowo niskie, więc zawartość jest łatwo dostępna. Dzięki temu, że są z przezroczystego szkła, możemy ułożyć przekąski w ciekawy sposób – pomieszać kolory i rodzaje, ozdobić świeżą ziołową gałązką, posypać sezamem lub innymi nasionami. Jeśli w zestawie są trzy sztuki, warto rozważyć zakup dwóch lub trzech kompletów, bo takie pojemniki przydadzą się także na koniec imprezy – do podania deserów. Ponieważ można je przechowywać zestawione jeden w drugim, nie zajmą dużo miejsca, co jest ich dodatkową zaletą.

Równie ciekawie jak oliwki, pikle czy orzechy będą wyglądały na stole lub na bufecie sosy i dipy w mini pojemnikach. W tym przypadku warto także rozważyć zakup większej liczby naczyń. Po pierwsze dlatego, że mają niewielką pojemność, bo 45 ml. Jeśli dla większego grona podamy sosy w kilku takich pojemnikach, a będą one smakowały, trzeba będzie je co chwilę uzupełniać. Po drugie – jeśli każdy z gości będzie miał swoją mini miseczkę z sosem, będzie swobodniej z niego korzystał.

Pucharki do serwowania deserów

Podanie deseru to kulminacyjny moment imprezy, więc staramy się zrobić wrażenie na gościach. Jeśli to jest domowa szarlotka, wystarczą do niej talerzyki deserowe, ale jeśli mamy w planie padanie czegoś wyjątkowego, najlepsze będą pucharki do lodów i deserów. Szklane pucharki mają tę przewagę nad innymi, że widoczne są w nich wszystkie smakowite warstwy i dodatki, więc przyciągną uwagę.

Naczynia do serwowania nie zawsze są pierwszym wyborem osób, które wyposażają swoją nową kuchnię, dlatego przeważnie bywają dobrym prezentem. Pucharki i pojemniki ułatwiają podawanie posiłków dla gości, ale będą też przydatne na co dzień, bo pięknie jadać warto także bez okazji.