Dobroczynne kwasy omega-3
Nasza współczesna dieta, dostarcza zbyt dużo kwasów tłuszczowych omega-6, natomiast zawartość kwasów omega-3 w ostatnich dziesięcioleciach znacząco w niej spadła. Jest to spowodowane zarówno zawartością tych kwasów w samych pokarmach, wynikającą z intensywnych metod uprawy roślin i sposobów hodowli zwierząt, jak i upodobaniami kulinarnymi. Jak łatwo i skutecznie odchudzić się Kwasy omega-3 i omega-6 nieustannie współzawodniczą w naszych organizmach o kontrolę nad ich funkcjami i aby wszystko przebiegało w sposób prawidłowy niezbędna jest odpowiednia proporcja między jednymi i drugimi. Wielu naukowców zgadza się co do tego, że zachwianie tych proporcji jest przyczyną zwiększonej zapadalności na niektóre choroby. Hartowanie ruchem
Kwasy omega-6 pomagają gromadzić tłuszcz, prowadzą do utwardzania komórek, krzepnięcia krwi
i rozwoju procesów zapalnych w reakcji na agresję z zewnątrz, a także stymulują powstawanie komórek tłuszczowych. Kwasy omega-3 działają w odmienny sposób, a mianowicie pomagają rozwijać układ nerwowy, uelastyczniają ścianki komórek i zapobiegają zapaleniom, ograniczają również wytwarzanie komórek tłuszczowych. Jak przygotować odchudzający ocet jabłkowy
Najważniejsze korzyści wynikające z dostarczania kwasów tłuszczowych omega-3 to:
- poprawiają drożność naczyń krwionośnych,
- zapobiegają chorobom serca, niektórym nowotworom a nawet zabezpieczają przed demencją,
- obniżają ciśnienie krwi,
- obniżają poziom trójglicerydów, zatem regularne ich spożycie zmniejsza ryzyko pierwotnych i
wtórnych zawałów serca,
- chronią wzrok,
- łagodzą bóle,
- łagodzą stany zapalne kości i stawów wynikające z reumatoidalnego zapalenia stawów,
- wpływają korzystnie na utratę wagi,
- poprawiają nastrój,
- spowalniają procesy starzenia się komórek,
- wzmacniają układ immunologiczny,
- poprawiają pracę mięśni,
- wpływają korzystnie na płodność.
Bogatym źródłem kwasów omega-3 są ryby, a wśród nich na szczególną uwagę, również za wartości smakowe, zasługuje łosoś i pstrąg. Warto włączyć ryby do stałego, cotygodniowego jadłospisu. Osoby, które nie przepadają za rybami mogą dostarczać kwasy omega-3 w orzechach włoskich, siemieniu lnianym i awokado. W przypadkach, jeśli podejrzewa się duży niedobór kwasów omega-3, można sięgnąć po suplementy. Warto jednak zawsze taką sytuację skonsultować ze swoim lekarzem i od niego uzyskać pełną akceptację, pamiętając, że nadmiar kwasów omega-3 może być szkodliwy. Pyszne dania z ryb
TrenujZdrowie Jacek Baura
www.trenujzdrowie.pl
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj