| Źródło: Artykuł partnera
Jabłoń w ogrodzie - wszystko co musisz o niej wiedzieć
Nie bez powodu mówi się, że już jedno jabłko zjadane codziennie może zagwarantować zdrowie i witalność. Warto jednak zadbać, aby pochodziło z miejsca, w którym mogło swobodnie rosnąć bez zbędnych nawozów i oprysków. Najlepiej jest posadzić drzewko jabłoni w swoim ogrodzie, aby móc cieszyć się doskonałym smakiem i wartościami odżywczymi samodzielnie wyhodowanych owoców. Jak posadzić i pielęgnować drzewo jabłoni oraz dlaczego warto je mieć w swoim ogrodzie? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
Dlaczego jabłka są tak zdrowe?
Tak jak wspomnieliśmy, już jedno jabłko dziennie jest w stanie zagwarantować zdrowie i witalność. To nie tylko zdrowy owoc, ale również bardzo smaczny, przez co chętnie wykorzystuje się go w polskiej kuchni do przyrządzania wielu potraw i deserów. Posiada duże ilości cennych witamin i minerałów. To przede wszystkim witamina A, C, E i K oraz cenne dla zdrowia witaminy z grupy B. Wśród minerałów, które naturalnie występują w jabłkach, warto wskazać: żelazo, potas, cynk, magnez, wapń, sód i fosfor. Jedzenie jabłek pozwala wyregulować pracę jelit i całego układu pokarmowego, a wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika. Jabłka doskonale odkwaszają, podnoszą odporność organizmu na infekcje i działają moczopędnie. Są polecane w czasie odchudzania, gdyż doskonale usuwają nagromadzone toksyny oraz zapobiegają podjadaniu. Poleca się je jako przekąskę między posiłkami, a także dla osób, które cierpią na anemię, nadciśnienie i wysoki cholesterol. To prawdziwe remedium na wiele dolegliwości. Jabłka warto jest dawać dzieciom ze względu na poprawę zdolności wchłaniania wapnia z krwi, co pozwala na wzmocnienie zębów i kości.
Jabłka w polskiej kuchni
Jako że Polska jest jednym z czołowych producentów jabłek w Polsce nie może ich zabraknąć w polskiej kuchni. To właśnie one są głównym składnikiem deserów i ciast np. popularnej i lubianej szarlotki oraz naleśników. Dodatkowo dodaje się je do surówek i sałatek oraz dań mięsnych np. wątróbki drobiowej czy kaczki. Mogą być jedzone w formie przetworzonej np. po ugotowaniu czy smażeniu, a także na surowo. Warto wiedzieć, że jabłka powinno się spożywać wraz ze skórką, która posiada wiele cennych witamin i minerałów. Dzięki jabłkom przygotowuje się różnorodne konfitury, dżemy, nalewki, ocet jabłkowy i wiele innych przysmaków, dlatego już dziś, warto pomyśleć o posadzeniu jabłoni w swoim ogrodzie.
Uprawa jabłoni - jak powinna wyglądać?
Sadzonki jabłoni to drzewka, które coraz chętnie sadzimy w swoich ogrodach. Związane jest to z chęcią poszukiwania jabłek, które będą zdrowe i smaczne. Przed posadzeniem sadzonki jabłka, warto uświadomić sobie, że są one podatne na choroby i szkodniki, dlatego ważna jest stała obserwacja, aby móc uniknąć typowych chorób jak np. parch. Jabłoń należy posadzić w miejscu ciepłym i nasłonecznionym, a także na glebie żyznej i bogatej w próchnicę. Gleba powinna być lekka i przepuszczalna oraz wilgotna. W czasie suszy powinno się zadbać o regularne podlewanie. Brak wody może sprawić, że drzewko wyda jedynie niewielką ilość owoców. Drzewko jabłoni najlepiej jest posadzić w miejscu ciepłym i osłoniętym od wiatru. Warto zapewnić jej dostęp do słońca, dbać o odchwaszczenie gleby i regularne nawożenie naturalnym nawozem. Pamiętajmy również, że w czasie sadzenia, należy wykopać taki dołek, aby drzewko mogło w sposób swobodny rozłożyć swoje korzenie. Kiedy drzewko będzie odpowiednio ustawione, należy zasypać je ziemią, ubić i obficie podlać wodą. Warto jest również wbić palik, który podtrzyma roślinę.
Letnie odmiany jabłoni - jakie są?
W Polsce wyróżniamy zarówno letnie odmiany jabłoni, jak i zimowe oraz jesienne. Wszystkie z nich różnią się między sobą smakiem, wyglądem oraz okresem, w którym owocują. Wśród letnich odmian jabłoni wyróżnia się jabłonie, które owocują od lipca do września. Ich owoce nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania. To Antonówka, Papierówka, Kronselka, Piros, Hellios, Apollo i wiele innych. Warto wiedzieć, że odmiany jesienne i zimowe są doskonale do dłuższego przechowywania np. przez całą zimę i wiosnę. Najczęściej zjadamy je właśnie zimą. To takie odmiany jak: Champion, Ligol, Lobo, Jonagold, Gloster i masa innych. Wszystkie różnią się między sobą smakiem, wyglądem i czasem dojrzewania, a także przeznaczeniem.
Sadzonki jabłoni - postaw na wysoką jakość!
Moc korzyści z posiadania jabłoni sprawia, że wiele osób chciałoby posadzić ją w swoim ogrodzie czy na działce. Pojawia się jednak pytanie, gdzie kupić doskonałe sadzonki jabłoni. Dobrze jest stawiać na miejsca, która cieszą się dobrymi opiniami, posiadają grono stałych klientów i doświadczonych ludzi, który znają się na swojej pracy. Takim miejscem jest sklep internetowy Podkarpackie Sady, gdzie dostaniem różnorodne rośliny w atrakcyjnych cenach. Posiadają wiele odmian jabłoni np. letnie i zimowe. Ich sadzonki pochodzą z miejsc sprawdzonych, dlatego można mieć pewność, że po posadzeniu na pewno się przyjmą.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj