Zakłócenia w trawieniu występują u co trzeciej osoby dorosłej. Częściej dotyczy to kobiet, ale w mniejszym stopniu również mężczyzn.

Spożywanie żywności wysoko przetworzonej, o dużej zawartości tłuszczów i białej mąki, brak błonnika w diecie, a przy tym siedzący tryb życia, stres i wypijanie zbyt małych ilości płynów przyczynia się do spowolnienia pracy jelit. Towarzyszące długotrwałe objawy np. wzdęć mogą być objawem choroby, dlatego należy zgłosić się do lekarza w celu ustalenia procesu leczenia.
Profilaktycznie w celu wzmacniania pracy układu pokarmowego pomocna jest odpowiednio skomponowana dieta nieobciążająca jelit.

Błonnik i nawilżanie
Utrzymaniu w prawidłowej kondycji układu pokarmowego sprzyja regularne jedzenie. Najlepiej wybierać produkty zawierające witaminy, minerały oraz naturalny błonnik, który działa pobudzająco na perystaltykę jelit a także wpływa korzystnie na florę bakteryjną całego układu pokarmowego. Konieczne jest również wypijanie około 2 litrów napojów dziennie ( w tym najlepiej wody mineralnej). Warzywa poprawiające odporność organizmu.

Zioła
Liść mięty pieprzowej -najczęściej stosowany w zaburzeniach przewodu pokarmowego, które objawiają się wzdęciem, zgagą, brakiem odbijania po posiłku, czy niedostatecznym wydzielaniem soków żołądkowych.
Liść melisy – środek przeciwskurczowy o działaniu uspokajającym o właściwościach przeciwbakteryjnych. Często stosowana z innymi ziołami w mieszankach przy schorzeniach przewodu pokarmowego.
Owoc kminku – hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym, rozkurcza i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Stosowany w mieszankach z innymi ziołami zalecanymi w zaburzeniach funkcji przewodu pokarmowego.
Owoc kopru włoskiego – działa łagodnie, pobudzając ruchy jelit, przeciwdziała wzdęciom oraz kolkom jelitowym.
Owoc anyżu – zmniejsza uczucie nudności, u osób cierpiących na niestrawność mocno przyspiesza trawienie.
Ostropes plamisty – w swych owocach zwiera poza kwasami organicznymi i śluzem również sylimarynę, która posiada silne działanie odtruwające dla wątroby.
Nasiona lnu – stosuje się jako środek mający za zadanie osłaniać przeciwdziałać stanom zapalnym przewodu pokarmowego. Stosowane są przy zatruciach pokarmowych, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Wykazują działanie przeczyszczające.

Trenuj Zdrowie Ewa Baura
www.trenujzdrowie.pl

Zakwaszenie niebezpieczne dla zdrowia
Kret- utrapienie czy pomoc w ogrodzie