Ta wszędobylska roślina wieloletnia traktowana jest najczęściej jako chwast. W czasie kwitnienia tworzy żółte kobierce na trawnikach, polach i łąkach. Letnie miesiące to najlepszy czas do zbioru tej rośliny. W medycynie naturalnej wykorzystywane są nie tylko kwiaty mniszka, ale również liście i korzeń.

Liście zawierają witaminy: C, A, D oraz B2, a także potas, krzem i magnez. Znajdziemy w nich także barwniki roślinne. Liście mniszka doskonale nadają się do soków, sałatek i zup. Liśce "mleczu" mają działanie moczopędne, pobudzające wątrobę i nerki oraz wpływają na oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn. (Zielone soki z traw i roślin)

Korzeń tej rośliny w celach leczniczych należy po wykopaniu z ziemi oczyścić, a następnie poddać wysuszeniu. Stosuje się go do przygotowania naparów i nalewek. Pobudza apetyt oraz ułatwia trawienie. (Sezon na szparagi) Zarówno korzeń jak i liście mniszka lekarskiego są stosowane w celu zapobiegania tworzenia się kamieni żółciowych lub ich rozpuszczania.

Kwiaty o charakterystyczniej żółtej barwie wykorzystywane są do produkcji leczniczego miodu i syropu. Miodek z kwiatków mniszka doskonale przechowuje się w słoiczkach. Stosowany jest do celów łagodzenia objawów przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo ma też dobroczynne działanie na układ pokarmowy i przyspiesza gojenie się ran. Z żółtych płatków kwiatu mniszka można sporządzać herbatki, a także suszyć w celu ich wykorzystania w miesiącach jesienno-zimowych.


TrenujZdrowie Ewa Baura
www.trenujzdrowie.pl