Szkoła Podstawowa nr 4 im. Królowej Jadwigi w Ostrowie Wielkopolskim zakwalifikowała się ponownie do programu Żółty Talerz , którego już III edycja ruszyła w nowym roku szkolnym. Żółty Talerz to program, który wspiera system żywienia dzieci poprzez wzbogacenie i rozszerzenie oferty żywieniowej, uczynienie posiłków dla dzieci pełnowartościowymi ze zdrowotnego punktu widzenia oraz działanie na rzecz podniesienia świadomości w dziedzinie zdrowego odżywiania .

Po raz pierwszy szkoła przystąpiła do projektu w listopadzie 2017 r. i dzięki Fundacji Państwa Kulczyków wszystkie dzieci codziennie otrzymują darmowe drugie śniadanie , na które składają się dwie kanapki przygotowane zgodnie z zaleceniami  partnera merytorycznego programu – Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. 246 uczniów klas 0-VII codziennie konsumuje na dużej przerwie 492 kanapki przygotowane przez firmę cateringową. Szkołę na inauguracji III edycji w Warszawie, w Pracowni Efektu Domina reprezentowała p. dyrektor Renata Spodzieja.

Realizacji programu towarzyszą także  różnego rodzaju akcje, warsztaty edukacyjne dla uczniów, kampanie informacyjne dla rodziców dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia oraz  wyrabiania właściwych nawyków żywieniowych. Organizatorzy zadbali także, żeby dzieci uczestniczące w programie jadły nie tylko zdrowo, ale również smacznie. W tym celu uczniowie i nauczyciele biorą udział w specjalnych warsztatach organizowanych w warszawskiej Pracowni Efektu Domina, podczas których uczą się , jak atrakcyjnie przygotować potrawy. Zajęcia prowadzi Katia Roman-Trzaska, założycielka Little Chef, pierwszej i największej szkoły gotowania dla dzieci w Polsce. 

Dominika Kulczyk od lat zajmuje się pomaganiem , a  Fundacja Kulczyk Foundation, którą prowadzi, wsparła ponad 100 organizacji pozarządowych, realizując liczne projekty w Polsce i  w ponad 30 krajach na całym świecie.