Urządzenie kuchni gastronomicznej wiąże się z zakupem specjalistycznego sprzętu, który umożliwi świadczenie usług lokalu na wysokim poziomie. Od jakości poszczególnych elementów wyposażenia często zależą osiągane zyski. Jakie urządzenia powinny znaleźć się w profesjonalnej kuchni? Jakie pełnią funkcje?

Kuchnia, niezależnie od charakteru usług, jest centralnym pomieszczeniem w lokalu. Od tego, jak zostanie urządzona, zależy jej prawidłowe funkcjonowanie. Ilość niezbędnych sprzętów różni się w zależności od wielkości restauracji czy baru.

Jak urządzić kuchnię gastronomiczną?

W trakcie urządzania kuchni gastronomicznej należy wziąć pod uwagę metraż pomieszczenia oraz rodzaj serwowanych dań i produktów. Układ musi być przemyślany, aby uwzględniał dobrze wyposażone miejsce przygotowywania potraw i przechowywania żywności. W tworzeniu zaplecza gastronomicznego bardzo ważną rolę odgrywają urządzenia grzewcze, wymagane w strefie kuchni ciepłej, a także meble i sprzęty chłodnicze, czyli podstawa kuchni zimnej.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej

Wyposażenie profesjonalnej kuchni gastronomicznej to wydatek, który można optymalnie oszacować, wybierając tylko te sprzęty, które są niezbędne do funkcjonowania lokalu. Warto wybierać również urządzenia wielofunkcyjne, dzięki którym można zaoszczędzić miejsce.

Oprócz podstawowych sprzętów w kuchni typu garnki, talerze i szkło, najważniejsze w jej wyposażeniu są:

Piece konwekcyjne

Są to urządzenia, które doskonale sprawdzają się w profesjonalnej kuchni. Piece konwekcyjne skracają czas przygotowania potraw, jednocześnie zapewniając oszczędny pobór energii. W piecach konwekcyjnych można piec, dusić, smażyć czy blanszować. Wielofunkcyjność takiego sprzętu przydaje się w przypadku rozbudowanego menu.

Meble nierdzewne

Podstawą kuchni gastronomicznej są różnego rodzaju stoły robocze, regały, wózki, półki, szafy oraz inne elementy umożliwiające przygotowywanie i przechowywanie potraw. Takie meble powinny cechować się solidną, wytrzymałą konstrukcją. Ważne jest, aby były w pełni nierdzewne, czyli odporne na wilgoć panującą w kuchni. Zakup mebli wysokiej jakości gwarantuje ich trwałość na lata oraz wpływa na wysoki poziom świadczonych usług.

Urządzenia chłodnicze

Rodzaj urządzenia chłodniczego wybiera się na podstawie charakteru usług. Najpopularniejsze są szafy, stoły, regały, witryny i lady chłodnicze. Część z nich jest odpowiednia tylko do przechowywania żywności, inne nadają się także do prezentowania produktów. Urządzenia chłodnicze są niezbędne to utrzymania świeżości potraw i składników.

Akcesoria kuchenne

Ułatwiają i przyśpieszają pracę kuchni. Do najpopularniejszych można zaliczyć roboty kuchenne, krajalnice, obieraczki, ekspresy do kawy, kruszarki do lodu itp.